MENU

Jaarimpressie

MEEDOEN IN HILLEGOM EN LISSE

Welzijnskompas helpt mensen verder. Op weg naar zinvolle activiteiten. Met ideeën om je buurt een nog fijnere plek te maken. Wij zorgen ervoor dat mantelzorgers zich ondersteund voelen. En dat inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Ook in 2022 deden we dat met aandacht, plezier en vooral: samen!

OP DEZE PAGINA VIND JE….

  • Interviews met inwoners die het verschil maken. Als straatverbinder, vrijwilliger of deelnemer.
  • Je vindt hier ook alle cijfers en samenwerkingen op een rij.

Meedoen en ontmoeten

147Deelnemers ik doe mee-weken nieuw label
100Bezoekers sterke vrouwen feesten
100Bezoekers nacht van het licht
25Bezoekers positief leven café
Meedoen en ontmoeten Else en Roeline

ENTHOUSIAST & CREATIEF

- Roeline:

“Ik heb 25 jaar een eigen winkel gehad in fournituren, borduurartikelen en brei- en haakgaren. Daarna repareerde ik ook kleding. Eind 2019 stopte dit en daarna begon de coronacrisis. Dit was een zware periode. Mijn dagelijkse routine was ik kwijt maar ook de praatjes en ‘lessen’ aan de klanten. Dus na ruim 1,5 jaar ben ik toch gaan kijken naar andere bezigheden. Ik wilde dan wel iets doen met mijn specifieke kwaliteiten: creatief met lappen en garen. Bij Welzijnskompas ben ik erg enthousiast ontvangen en na enkele weken begonnen met de naailessen die direct goed werden bezocht. Inmiddels is er ook het naaiatelier. En nu doe ik ook nog iets met kralen en sieraden. Niets is fijner dan mensen blij naar buiten te zien gaan. Iets geleerd, iets geraakt. Mij geeft dit weer heel veel energie en inspiratie en ik hoop dit nog langer te mogen doen.”

- Else:

Na een moeilijke periode in mijn leven ben ik in december 2021 spontaan binnengestapt bij Plein28. Na een leuk gesprek met coördinator Maaike heb ik me opgegeven voor de naailessen die zouden starten. Met een diploma modevakschool op zak was dit een uitgelezen kans en uitdaging om weer creatief bezig te zijn. De omschakeling van een fulltime baan naar niet meer werken vanwege mijn gezondheid was een grote ommezwaai. Ik miste mijn sociale contacten en bij Plein28 heb ik die weer gevonden. Eén keer in de week deelnemen aan de naailessen gaf mij nog te weinig voldoening. In overleg met Maaike is het naaiatelier tot stand gekomen. Ons eerste project was het maken van schorten van oude spijkerbroeken. Het is zo leuk om te zien dat er steeds nieuwe mensen aanschuiven. Onlangs nog hadden we een workshop voor het maken van Hooimadam. Ik wil graag verder met het naaiatelier en de naailessen met als doel mooie dingen te maken en duurzaam bezig te zijn met stof.

144Wekelijkse bezoekers plein28
432Ritjes door de automaatjesnieuw label
20Maatjes hadden contact
540Deelnemers ik doe mee

IEDEREEN GENIET

Henk zwemt sinds een jaar mee met Zwemmaatjes. Inmiddels doen zo`n 17 duo`s mee met Zwemmaatjes. Een leuke gemêleerde groep: de ene deelnemer is mantelzorger en is ‘er even tussenuit’. De ander kan niet meedoen met het reguliere aanbod en maakt dankbaar gebruik van een maatje.

- Henk:

“Na enkele jaren van aanmodderen met mijn lage rug- en heupproblemen waar de artsen niets meer aan kunnen doen, vertelde een kennis me over Zwemmaatjes in Lisse. Ik sprak af met Dionne, organisator van Zwemmaatjes. Dat fijne gesprek gaf de doorslag en ik werd snel gekoppeld aan een maatje die met mij meezwemt voor de gezelligheid. Ik ervaar zwemmen als bevrijdend van de pijn die ik ervaar. Dit is ook iets wat ik gemakkelijk kan volhouden. Nu het zwembad weer open is, kijk ik er naar uit om elke week weer mee te doen. Je hoeft niet per se te zwemmen. Dobberen is ook goed, ieder op zijn eigen manier in het warme water. Iedereen geniet.”

In de buurt

11Buurtinitiatieven ondersteund
26Paar handen in de groeituin
31Straatverbinders
5Mama cafés in salvatori

BUURTKRACHT IN DE IRISSENSTRAAT

Lia woont in de Irissenstraat in Lisse en heeft zich aangemeld als straatverbinder bij BuurtKracht. Buurtwerker Dionne bracht een bezoek aan de Irissenstraat en vroeg waarom de straat meedoet met BuurtKracht. Lia nodigde alle straatgenoten uit voor een warm bakkie en wat lekkers. Buiten, bij de statafel. Het was een gezellige drukte van jewelste.

- Lia:

“Er is zo veel op te lossen met straatgenoten. Mensen durven vaak niet dichtbij de vraag te stellen. Je woont in een straat en breekt je been…..er zijn mensen die dan de kinderen die in een ander dorp wonen de boodschappen laten doen”.

- DORRIT:

”Ik wil graag nieuwe bewoners welkom heten. Ik woon al langer dan 35 jaar in de Irissenstraat en heb altijd een hele leuke tijd beleefd met de mensen uit de straat. Nu komen er jonge gezinnen bij en ik gun hen ook een warm welkom en een leuke tijd hier. Als we dat met BuurtKracht kunnen creëren is dat toch top?!”

- EVELINE, JOLANDA en MONIQUE:

“Elkaar leren kennen is goed. Ik zie veel gezichten, maar waar wonen zij? Ik schiet graag te hulp maar weet niet wat te doen. Middels BuurtKracht komen er hulpvragen naar boven. De whatsapp groep helpt daar bij.” “Ik miste de sociale contacten en die heb ik nu wel. BuurtKracht is een heel mooi initiatief.”

een overzicht met wat deelname aan buurtkracht heeft gebracht een overzicht met wat deelname aan buurtkracht heeft gebracht
een overzicht met: waar zouden jullie mee verder willen gaan? een overzicht met: waar zouden jullie mee verder willen gaan?
50Straten met een buurtkracht kerstboom
41Buren deelden 'n bloemetje uit tijdens burendag
28Mensen bij de tulpentocht

Persoonlijke ontwikkeling

201x advies, informatie en coaching
40Doorverwijzingen welzijn op recept
89Mensen maakten kennis met positieve gezondheid nieuw label

MONIQUE KREEG EEN WELZIJNSRECEPT

Welzijn op Recept is een samenwerking tussen huisartsen, fysiotherapeuten en Welzijnskompas. Als een zorgverlener denkt dat het kan helpen, verwijst hij door naar Welzijnskompas. Monique Kooijman werd doorverwezen en raakte in gesprek met sociaal werker Ingrid.

- Monique:

“Via de assistente van de huisarts ben ik aangemeld voor Welzijn op Recept. Ik zat op dat moment helemaal vol in mijn hoofd en dacht dat een gesprek zou helpen. In de huisartsenpraktijk heb ik met Ingrid het eerste gesprek gehad. Ingrid bood een luisterend oor, dat was wat ik op dat moment nodig had. Het waren fijne gesprekken waardoor ik weer ruimte in mijn hoofd heb gekregen om mij te focussen op leuke dingen. Het heeft me vrijwilligerswerk gebracht waardoor ik weer mee doe en nieuwe mensen heb ontmoet. En me weer gewaardeerd voel.”

Waarmee zou je verder willen gaan?
“Met het vrijwilligerswerk dat ik al doe bij de Voedselbank. Daarnaast wil ik graag een training gaan doen om mensen te kunnen helpen om weer overzicht op geldzaken te krijgen. En ik ga starten met het Positieve Gezondheid traject bij Welzijnskompas.”

Foto Willy Brons

BLIJ MET MEZELF

- Willy

“Mijn dochter was in contact gekomen met Welzijnskompas en zei ‘misschien is dit wel iets voor jou’. “Op dat moment was ik het overzicht in mijn leven helemaal kwijt. Mijn man was pas overleden en ik ben zelf ook ernstig ziek. Ik kwam op gesprek bij jou Ingrid en we hebben samen gekeken naar verschillende stappen die ik zou kunnen nemen. Ik ben doorverwezen naar Humanitas voor hulp bij mijn administratie. Ik ben gekoppeld aan een vrijwillige welzijnscoach met ervaring in rouwbegeleiding. We hebben goede gesprekken gehad en zij heeft me geholpen met het regelwerk bij het zoeken naar een andere woning. Ook ben ik op haar advies mee gaan doen met de activiteit Chi Qong, een ontspannende activiteit met rustige bewegingen. Bij Welzijnskompas heb ik ook de training Positief Leven gevolgd. Dit heeft me geleerd dat ik blij ben met mezelf en dat ik gelukkig kan zijn. “

Waar zou je mee verder willen gaan?
“Door mijn ziekte kan ik niet te ver vooruit denken. Na de training Positief Leven ben ik naar de Positief Leven café’s geweest, dit wil ik graag blijven doen. Ik wil graag nog iets betekenen voor iemand. Ik hoop door dit interview dat ik mensen kan inspireren om ook hulp of ondersteuning te zoeken als dat nodig is.”

16Deelnemers cursus positief leven
25Inwoners spraken over omgaan met verlies
48Vragen via voor ieder 1

ZO VEEL MOOIE DINGEN TE DOEN

Neline kreeg tijdens een bezoek aan haar huisarts een welzijnsrecept voorgeschreven. Neline: “Ik had op dat moment veel zorgen over mijn gezondheid. Door het wegvallen van mijn werk had ik behoefte aan nieuwe contacten en bezigheden. Ondanks mijn eigen initiatieven had ik nog niet gevonden wat ik zocht. Bij de huisarts ervoer ik erkenning voor mijn pittige situatie. Bevestigd door het welzijnsrecept ging ik in gesprek met welzijnsadviseur Vera. Samen brachten we mijn wensen en mogelijkheden in kaart.

- Neline:

“Van de verschillende opties sprak de cursus Positief Leven mij onmiddellijk aan. Na een intensieve periode van mantelzorg en verlies van mijn moeder, begon ik in oktober aan de cursus. Terugkijkend heb ik het als een goed moment ervaren: door de mindfulness-oefeningen en het contact in de groep kreeg ik handvatten en ondersteuning. De begeleiding en uitnodigende manier om opdrachten te doen zonder druk, maakten dat ik me thuis en verbonden voelde. Er was ruimte voor ieders zorgen, vragen en talenten en ook voor gezelligheid en humor. Door de wekelijkse bijeenkomsten is het makkelijker om de mindfulness-oefeningen te blijven doen. Juist als je de ontspanning het meest nodig hebt, schiet het er gauw bij in. Daarom vind ik het echt fijn dat er de mogelijkheid is om eens per maand op een speelse manier het geleerde op te frissen bij het Positief Leven Café.”

Waar wil je mee verder gaan?
“Dat de cursus in Plein28 werd gegeven, heeft voor mij de drempel weggenomen om er ook voor andere activiteiten binnen te lopen. Zo heb ik ondertussen deelgenomen aan ‘Gezond koken met Esma’ en ontdekt dat er ook een naaiatelier en Repair-café is. Voortaan houd ik het aanbod van Plein28 in de gaten. Er zijn zoveel mooie dingen te doen dat ik overweeg om in de toekomst zelf ook als vrijwilliger bij te dragen aan het aanbod van Welzijnskompas.”

Gezond leven

36Deelnemers cursus samen gezond
40Deelnemers vitaliteitsbijeenkomst
30Mensen deden mee met de diabetes challenge nieuw label
20Mensen verenigden zich in een wandelgroep

POSITIEF EFFECT

Benita Verhoef nam deel aan de training Samen Gezond in ’t Poelhuys in Lisse. Samen Gezond zorgt voor een positieve start van de week. De Samen Gezond training staat voor ontmoeting, samen bewegen en samen eten. In 2022 werden twee reeksen van Samen Gezond aangeboden in Lisse en in 2023 gaan we gewoon lekker verder. Iedere reeks bestaat uit vier bijeenkomsten.

- Benita

Benita, wat bracht je ertoe om mee te gaan doen aan Samen Gezond?
“Na een diagnose van kanker, met een operatie en nabehandelingen, vond ik het belangrijk om rustig aan te beginnen om mijn conditie weer op te bouwen.”

En wat heeft deelname aan Samen Gezond jou gebracht?
“Blijdschap en zelfvertrouwen en verder gaan met mijn conditie opbouwen. Wat ik heb ervaren bij Samen Gezond is dat eenieder, ondanks beperkingen vanwege leeftijd of ziekte, toch mee kan doen en dat het een positief effect heeft op je conditie en actief blijven.”

24Maatjes zwemmen wekelijks samen
50Deelnemers Lisse actief en vitaal
110Mensen deden mee met de berkhoutloop
gezond leven samen gezond groepsfoto

Mantelzorg

145x advies, informatie en coaching
104Adempauzeregeling voor mantelzorgers
1Maand van de Mantelzorg vol activiteiten en ontmoeting

IK BEN NIET DE ENIGE

Regelmatig spreken we mensen die het gevoel hebben er alleen voor te staan. Die zich niet realiseren dat ze mantelzorger zijn en dat er ondersteuning mogelijk is. Karel is zo iemand. Totdat hij de mantelzorgadviseur sprak.

- Karel

Wat bracht je ertoe om een afspraak te maken voor mantelzorgadvies?
“Ik zat niet goed in mijn vel en was op zoek naar hulp. Via Voor ieder 1 ben ik naar Welzijnskompas verwezen. Het gesprek met Welzijnskompas heeft geleid tot een aanvraag voor de Adempauzeregeling. Ook heb ik deelgenomen aan een workshop zelfzorg en aan een gesprek met de gemeente. En nog een mantelzorgcompliment ontvangen. Ik had echt geen idee dat dit allemaal bestond.”

Wat heeft het jou gebracht?
“Het eerste telefoontje gaf mij meteen steun. En deed me beseffen: ik ben niet de enige en ik hoef het niet helemaal alleen te doen. Daarvoor had ik geen idee dat ik mantelzorger ben. Pas in contact met de mantelzorgadviseur viel het kwartje. Het heeft tot bewustwording geleid en de weg geopend naar een route die daarvoor niet bekend was. Ik was wel bekend met veel verschillende (hulpverlening) organisaties maar had nooit eerder een plek als Welzijnskompas ontdekt die het totale verhaal onder de loep neemt. Dat heeft mij veel gebracht.”

Waarmee zou je verder willen gaan?
“Naast de ondersteuning op het vlak van mantelzorg heb ik ook wel behoefte aan contacten met leeftijdgenoten, zo tussen de 25 en 40 jaar. Mensen die geen behoefte hebben aan de kroeg maar wel leeftijdgenoten willen ontmoeten om dingen waar je in het leven tegenaan loopt mee te kunnen delen. Een luisterend oor krijgen en ook geven. Niet een specifieke activiteit maar juist laagdrempelig contact. Het hoeft niet speciaal voor mantelzorgers te zijn maar er kan misschien wel informatie over een onderwerp worden gegeven. En daarna een drankje doen met elkaar.”

648mantelzorgcomplimenten uitgereikt
71Pluimen aan jonge mantelzorgers uitgereikt
16Jonge mantelzorgers bij get together

EEN BIJZONDER VERHAAL VAN KEES EN BEP

Bep en Kees Vooijs uit Lisse zijn duidelijk dol op elkaar. Sinds Kees z'n herseninfarct is Bep mantelzorger. Zij zocht en kreeg bij Welzijnskompas de ondersteuning die ze nodig had.

Lees hier hele interview

Vrijwilligerswerk

164Vrijwilligers bij Welzijnskompas
19Jongeren gematched met een vrijwilligersplek
52Mensen de weg gewezen naar vrijwilligerswerk
12Vrijwilligers in de papierwinkel nieuw label

EEN GESPREK OM NOOIT TE VERGETEN

Gé en Theo zijn vrijwillige Automaatjes. Door privé omstandigheden kreeg Gé meer ruimte in zijn dag en besloot hij zich aan te melden bij AutoMaatje. Theo is geruime tijd met veel plezier vrijwilliger bij Welzijnskompas. Voor de oprichting van AutoMaatje hielp hij mensen met de administratie en reed hij als chauffeur mensen naar medische afspraken

- Ge:

“Mijn hobby is autorijden en bij AutoMaatje kan ik dit combineren met helpen en bezig zijn. Ik vind het belangrijk om klaar te staan voor anderen en op deze manier dienstverlenend bezig zijn. De mensen zijn ontzettend dankbaar, blij en tevreden als ze weer geholpen zijn. Een glimlach krijgen is voor mij al genoeg.”

Hij eindigt het gesprek met het delen van een ervaring die hij samenvat met ‘een tip en een knuffel’. “Tijdens één van mijn eerste ritjes nam een dame op leeftijd plaats bij mij in de auto. Zij maakte heel duidelijk dat zij perse bij haar voornaam genoemd wilde worden. We raakten door oprechte interesse in een mooi, interessant gesprek over geloof en het leven. Bij het afzetten van deze dame zei ze: “Ik wou dat ik je een knuffel mag geven”. Dit gesprek ga ik nooit vergeten.”

- Theo:

“Ik ben vrijwilliger voor AutoMaatje sinds de oprichting in 2022. Ik vind het zelf fijn om auto te rijden en vind dit een mooie combinatie om mensen van dienst te kunnen zijn. De mensen hebben vaak behoefte aan een gesprek. Sommigen zijn wat eenzaam en vertellen hun levensverhaal tijdens de autorit. Als mensen het willen, ga ik mee het ziekenhuis in. Het is zelfs al voorgekomen dat ik ben gevraagd mee te gaan de spreekkamer in om aantekeningen te maken.”

74Vacatures gedeeld via de vacaturebank
24Deelnemers aan de ‘vrijwilligersproeverij’
14Bezoekers vrijwilligerscafé

DIT IS ECHT IETS VOOR JOU!

- Frank:

“Mijn naam is Frank Mul, ik ben 70 jaar en woon in Lisserbroek. Tot mijn pensioen was ik verpleegkundige. Daarna was ik vijf jaar vrijwilliger bij vluchtelingenwerk. Sinds 1 januari 2022 ben ik als vrijwilliger betrokken bij Welzijnskompas.”

Lees hier hele interview

ZORG DAT DE DEUR OPEN STAAT

Barbara de Gelder, 47 jaar en inwoner van Lisse, is sinds vorig jaar vrijwilliger bij Welzijnskompas. Op een bijzondere plek: de receptie!

- BARBARA:

Wat bracht je ertoe om contact op te nemen met Welzijnskompas?

"Mijn kinderen zijn de deur uit en betaald werk gaat helaas niet meer. Ik was daarom op zoek naar zingeving en uitbreiding van mijn sociale contacten. Zeker na Corona! Via een tip kwam ik bij Welzijnskompas terecht. Mijn eerste contact was met receptievrijwilliger Wilma. Daarna ging ik in gesprek met sociaal werker Ingrid. Met haar besprak ik allerlei opties. Zo kwamen we op een plek bij de receptie." Wat brengt dit vrijwilligerswerk je? "Ik vind alles leuk. Het is een fijn positief team, het voelt als een warm bad. Daarnaast is het fijn om weer iets te kunnen betekenen. Voor mijzelf en voor de maatschappij. Als je arbeidsongeschikt bent, voelt het alsof je niet meer echt meedraait. Op de plek bij de receptie ben je het eerste aanspreekpunt. Bijvoorbeeld als mensen het mantelzorgcompliment ophalen. Het is fijn om dan oprecht aandacht te kunnen geven. Zelf heb ik dat vaak gemist in mijn contacten met organisaties. Zorg dat de deur open staat in plaats van dicht." Waarmee zou je verder willen gaan? Vooralsnog met het receptiewerk. Ik vind het leuk en erg afwisselend. De afwisseling maakt het voor mij uitdagend. Ik ben ook ingewerkt op ANWB AutoMaatje. Ik wil voor AutoMaatje aan de slag als matchmaker én ondersteunen bij de administratie. Ik hoop mijn taken bij Welzijnskompas nog uit te breiden. Bijvoorbeeld door mee te helpen bij activiteiten."