MENU

“Mijn naam is Frank Mul, ik ben 70 jaar en woon in Lisserbroek. Tot mijn pensioen was ik verpleegkundige. Daarna was ik vijf jaar vrijwilliger bij vluchtelingenwerk. Sinds 1 januari 2022 ben ik als vrijwilliger betrokken bij Welzijnskompas. Vanuit mijn achtergrond en ervaring kan ik goed luisteren en OMA (Oordeel Mening en Advies) thuislaten. Wijs geworden door ervaring – of leeftijd – ben ik voorzichtig geworden met invullen voor een ander. Bij Welzijnskompas werd ik hartelijk welkom geheten. Tijdens de introductie keken we hoe ik mijn tijd en talenten het meest praktisch wilde inzetten. Om te beginnen ben ik met regelmaat een vrouw gaan bezoeken die wat eenzaam was. Samen bespraken we of zij kon deelnemen aan activiteiten die bij haar interesse pasten.

Toen kwamen in maart de Oekraïners in Hillegom. Buurtwerker Carlijn kende ik al vanuit vluchtelingenwerk. Zij sprak mij aan en zei: “Frank, dit is echt iets voor jou!” en vroeg of ik wilde helpen. Daar voelde ik me als een vis in het water. Van de Oekraïners kreeg ik een mooi compliment: “Jij luistert naar ons en geeft ons het gevoel welkom te zijn.” Ze wachtten vaak met hun vraag tot ik er was. Dat deed me goed. Het geeft mij een goed gevoel als ik iets kan betekenen voor mensen. Het is de aard van het beestje. Ik ben gepensioneerd en wil niet op mijn lauweren rusten maar iets voor anderen blijven betekenen.  

Welzijnskompas stopte op 1 september met het opvangwerk. Ondanks dat andere organisaties mij hebben leren kennen en mij benaderen om bij hen te komen, blijf ik actief bij Welzijnskompas. Met adviseur Hilde ging ik in gesprek over het werk als welzijnscoach. Vanaf september ben ik in die rol begonnen. Op dit moment begeleid ik drie mensen. Het is erg interessant omdat het om veelzijdige vragen gaat en mensen van verschillende leeftijd en achtergrond. Vaak gaat het over eenzaamheid en weer mee willen doen. Mensen hebben soms moeite met kiezen en het vinden van aansluiting. Ik bespreek met hen wat ze leuk vinden en kan mee naar een activiteit. 

Deze organisatie heeft echt veel te bieden. De matches worden zorgvuldig gemaakt en er is altijd een contactpersoon om te evalueren Ik ga graag door als welzijnscoach maar niet meer dan één dagdeel per week! Vanwege de kleinkinderen is mijn tijd verder volgeboekt.”