Meer resultaten..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Liefs van…Bianca Opdam

Bianca is moeder van twee kinderen en heeft een drukke baan als teamleider in een verpleegtehuis. Daarnaast besteedt ze elke maand zo’n vijf uur aan het versterken van haar buurt. Ze is actief in het buurtteam en betrokken bij verschillende initiatieven. Waarom? Omdat ze heeft gemerkt dat kleine stapjes grote effecten kunnen hebben.

Verbinden van wat er al is
In de Componistenwijk, waar Bianca met haar gezin één van de 580 huishoudens vormt, gebeurt al heel veel. Denk aan buurtborrels, bloemen mozaïek of opknappen van pleintjes. Bianca: “Maar we weten van elkaar niet welke losse initiatieven er binnen de buurt zijn.” En daar is iets op bedacht tijdens een brainstorm voor de buurt vanuit de benadering; wat kunnen we voor elkaar betekenen, zonder gelijk grote dingen te doen? Ondanks lichte twijfel of de buurt er wel op zat te wachten, won de wens om te verbinden én zichtbaar te maken van dat wat er al gebeurt.

“We gaan gewoon beginnen!”

En zo is in september vorig jaar het idee van een nieuwsbrief ontstaan. De verschillende rubrieken geven vorm aan het uitgangspunt: van de buurt en vóór de buurt. In november is de eerste nieuwsbrief rondgelopen. Nog op een A4 geprint en aan elkaar geniet aan de keukentafel. Waar de eerste nieuwsbrief in één avond gevuld is door redactrices Bianca en Nienke, moet voor de tweede uitgave geschrapt worden. Ook voor de 3e editie, die inmiddels gedrukt wordt door een professionele drukker, is er weer veel input van de buurtgenoten binnengekomen. Dit laat zien hoe snel een idee omarmt kan worden door de buurt. Bianca: “Voor de verspreiding van de tweede uitgave deelde we een bericht met datum en tijd. Er stonden 8 mensen om te helpen, waar wij dachten het samen te moeten doen. Het is fantastisch om de betrokkenheid te ervaren!”

Nieuwsbrief van ons allemaal
De nieuwsbrief is volop in ontwikkeling door de wensen die uit de buurt komen. Zo krijgt de nieuwe uitgave een kindercolumn, omdat ook de kinderen betrokken willen zijn. Het leuke is dat er daardoor nieuwe verbindingen en netwerken ontstaan. Want kinderen hebben vaak andere netwerken dan volwassenen. Daarnaast worden mensen die graag fotograferen betrokken door een foto van het kwartaal te plaatsen. Ook ontvangt een aantal mensen de nieuwsbrief inmiddels digitaal. Bianca: “Mensen leren hun buurtgenoten kennen, ideeën komen tot uitvoer en de drempel om hulp te vragen wordt verlaagd. Met dit project sluiten we echt aan op een behoefte uit de buurt.”

Een papiertje brengt verbinding
Het heeft Bianca verrast hoeveel verbinding een papiertje door de brievenbus kan brengen. En dat is juist ook wat haar motiveert. Ze vertelt: “De zorg en de maatschappij vragen erom dat we elkaar weten te vinden in de buurt. We zijn solistisch geworden en moeten terug naar omkijken naar elkaar. Zeker met het oog op de toekomst en de oudere generatie die langer thuis blijft wonen. Een veilige en open sfeer in de buurt is nodig om het stellen en beantwoorden van hulpvragen mogelijk te maken. Maar ik kan het als vrijwilliger niet alleen.”

Het is oké als we elkaar helpen
Na de brainstorm voor buurtbewoners is het buurtteam van 6-7 mensen ontstaan. Zij vormen een afspiegeling van de buurt. Om de maand komen ze samen, bespreken ze de lopende projecten en kijken ze wat de buurt nog meer nodig heeft. Daarna kijken ze pas ‘wie’ daarbij nodig is. Dit kan een professionele ondersteunende organisatie zijn, maar juist ook andere buurtgenoten. Het buurtteam is het centrale punt voor nieuwe initiatieven, activiteiten en hulpvragen om zo de regie te houden en mensen vanuit interesse en ervaring aan elkaar te kunnen koppelen. Bianca: “Zo zijn er meerdere mensen die iets met samen eten willen of hebben gedaan. Door hen aan elkaar te koppelen, hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden.” Al verschillende keren is Bianca enthousiast aangesproken door een buurtbewoner over iets uit de nieuwsbrief. Bianca: “Dat laat mij zien dat we iets waardevols opgezet hebben. Nu is het zaak dat we zorgen dat die buurtinitiatieven vorm krijgen, die gedragen worden door de bewoners. Samen maken we er een nóg fijnere buurt van om in te wonen!”

Deze rubriek is geschreven door verbindende verhalenverteller Angelique Sijsenaar – van der Lans. Zij deed het afgelopen jaar mee met het BuurtKracht Bruis Lab en herontdekte daar haar liefde voor schrijven. Ben of ken je een Hillegommer of Lisser die we in de rubriek ‘Liefs van…’ in het zonnetje mogen zetten? Of wil je je ook inzetten voor je buurt, maar weet je niet waar te beginnen? We zien uit naar je reactie!

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Jouw route uitstippelen met Welzijnskompas? Maandelijks op de hoogte van interessante nieuwsitems en superleuke activiteiten.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Jouw route uitstippelen met Welzijnskompas? Maandelijks op de hoogte...