MENU

Groene straat

Op zaterdag 15 april kun je tegels ruilen voor gratis vaste plantjes! Om zo te zorgen voor minder steen, meer groene tuinen en een voedselbron voor insecten en vogels. Er is gekozen voor inheemse planten die op een milieuvriendelijke manier worden gekweekt. Echte blijmakers dus voor bijen, vlinders en andere insecten! Zie voor meer info: https://www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen

Op 22 april is de Nationale Zaaidag waarop tienduizenden mensen in Nederland biologische bloemen zaaien in tuinen, balkons, dakterrassen en boomspiegels. Ze doen dit om de insecten, die het helaas zwaar hebben, te helpen. Dit is hard nodig want ‘Zonder bestuivers zou ons menu heel wat minder kleurrijk en voedzaam zijn. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig.’ Voorafgaand aan de Nationale Zaaidag zijn gratis zakjes inheems, biologisch bloemzaad op te halen. Zie voor meer info: https://voerdebijbij.nl/

Meer groen in je straat zorgt voor meer biodiversiteit, een straat die beter klimaatbestendig is, meer mooie ontmoetingen en van groen wordt je blij. Alleen al 5 minuutjes naar een boom of mooie bloemen kijken doet wonderen voor hoe we ons voelen. Lijkt het je leuk om in de straat aan de slag te gaan met meer groen? Hier volgen 10 ideeën voor wat groen inspiratie. Voor alle ideeën geldt; neem eerst contact op met de gemeente als je een mooi groen idee hebt wat op gemeente grond gaat plaatsvinden. Stuur een mailtje naar adoptiegroen@hltsamen.nl

10 ideeën voor meer groen in de straat

Plantdag
Organiseer een ochtend of middag waarop straatgenoten tegelijk met hun eigen voortuin(tje) aan de slag gaan. Wie weet zelfs met een tuinambassadeur erbij voor tips over groen, hoe leuk is dat! Tuinambassadeurs zijn vrijwilligers die speciaal zijn opgeleid door IVN om hun kennis over groen te delen met andere inwoners van Lisse, Hillegom en Teylingen. Heb je een vraag aan de tuinambassadeurs? Stuur dan een email naar tuinambassadeurs@degroeneuitdaging.nl

Tegels wippen
Nog geen voortuintje? Tijd om te tegelwippen! Het NK Tegelwippen 2023 vindt plaats van 21 maart t/m 31 oktober. Laat tegels plaatsmaken voor groen. Zie voor meer info: www.nk-tegelwippen.nl

Lentepoets & boomspiegel
Organiseer een voorjaarsschoonmaak voor jong en oud in de straat. Nadat de straat er weer spik en span bij ligt, kunnen de boomspiegels (de kale ruimte rondom bomen) beplant en/of ingezaaid worden. Je doet de insecten een enorm groot plezier door te kiezen voor biologische zaden en planten. Neem voordat je aan de slag gaat eerst contact op met de gemeente om te vragen of je het stukje groen kunt adopteren. Stuur een mailtje naar adoptiegroen@hltsamen.nl. Tips nodig over de beplanting of het onderhoud? John van Velzen, inwoner van Sassenheim, heeft al met buurtbewoners meerdere stukjes groen en boomspiegels geadopteerd. Naast heerlijke aalbessen en aardbeien levert het hen ook meer onderling contact op. Neem voor tips gerust contact op met John via JvVelzen@ziggo.nl.

Straat moestuinbak
Zorg voor een ‘eetbare straat’ en start met een gezamenlijke moestuinbak in de straat. Niets leukers en lekkerder dan groenten oogsten uit eigen straat!

Verticaal tuinieren
Groene gevels zorgen voor het verkoelen van je huis in zomer en in de winter wordt warmte juist beter vast gehouden. Voor vogels en insecten is het een fijne plek om te vertoeven. En het groen zorgt ook nog eens voor een fijne, groene beleving in de straat. Enthousiasmeer straatgenoten en ga op zoek naar financiering. Hulp nodig? Uiteraard helpen we je hierbij graag op weg.

Plantenbieb
Geen minibieb gevuld met boeken, maar eentje gevuld met groen geluk! Een plek om kamerplanten te adopteren, zaden te ruilen en stekjes aan te bieden. Goede groen tips kunnen ook gedeeld worden en wellicht ook tuingereedschap. Een plantenbieb zorgt voor meer groen in de straat, zowel binnen als buiten, én voor meer mooie ontmoetingen.

Bloempotten
Liever (nog) geen tegels wippen om een geveltuin te creëren?  Koop een paar leuke bloempotten, bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel, en zet ze bij je voordeur neer. Insecten blij en het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit!

Wedstrijd voortuin of geveltuin
Schrijf een wedstrijd uit ‘wie heeft de mooiste, groene voortuin/geveltuin van de straat?’. Verzamel mooie foto’s en wellicht ook verhalen & tips. Misschien wel voor een ‘groen straat krantje’? Betrek de straat hierin zoveel mogelijk en laat je verrassen door kennis, tips en leuke ideeën. Maak van de prijsuitreiking een mooie, feestelijke ontmoeting met straatbewoners.

Inspiratie opdoen voor groen in de straat
Wil je met groen aan de slag in de straat, maar weet je nog niet helemaal hoe? Ga naar www.vergroenjebuurt.nl om te zien hoe jouw straat eruit kan zien met meer groen. Je wordt voorzien van een portie inspiratie en van daaruit kun je kiezen waarmee je aan de slag wilt.

Gemeenschappelijke regenton
Door klimaatverandering wordt de noodzaak om water op te vangen steeds groter. Er vallen vaker hevige regenbuien waardoor het water niet snel de bodem in kan zakken en er wateroverlast kan ontstaan. De regenton ontlast het rioolsysteem door een deel van het water op te vangen. Ook kan het opgevangen water gebruikt worden om in tijden van droogte bloemen en planten water te geven. Twee emmertjes water halen… maak een gezellig praatje met buren bij de regenton!

Heb je een ander leuk idee om je straat of buurt groener te maken? We zijn altijd in voor leuke ideeën, dus deel ze vooral met buurtwerkers Carlijn & Dionne. Zij helpen je, waar nodig, graag op weg en vertellen je ook graag meer over BuurtKracht.