MENU

In gesprek met vrijwilliger Ivo de Grauw

Ivo is energiecoach bij De Groene Uitdaging en onlangs verzorgde hij, samen met collega energiecoaches, de landelijke kick-off van Samen de winter door. Tijdens deze middag tips, uitleg en een informatiepakket om je energierekening te verlagen.

Wie ben je? 
“Ik ben Ivo de Grauw, 40 jaar en woon sinds een paar jaar in de Ringoevers in Hillegom met mijn vrouw en twee kinderen.” 

Wat doe je als vrijwilliger? 
“Ik ben energiecoach. Ik kom bij mensen thuis om samen te praten hoe zij op energie kunnen besparen (elektra en/of gas). Daarnaast ben ik coördinator voor Hillegom. Ik zorg dat iedereen die een gesprek wil hebben, wordt gekoppeld aan mij of één van de zeven andere energiecoaches in Hillegom.”

Heb je daar een opleiding voor gevolgd? 
“Via de gemeente heb ik acht avonden les gehad, dat was best even pittig. Ik heb helemaal geen achtergrond in deze materie, maar met een hoop lezen en leren van collega’s, kom ik een heel eind. Daarnaast heb ik een aanvullende training gevolgd voor de warmtecamera. Dat is een interessant apparaat. Als je weet hoe het werkt, kun je heel snel zien waar grote verbeteringen in een huis mogelijk zijn.” 

Waarom ben je dit gaan doen?
“Allereerst vind ik het leuk om mensen in mijn eigen gemeente te helpen. Ik kom bij veel mensen door hun hele huis en dan heb je al snel goede gesprekken. Die mensen delen dan vaak met mij hoe zij leven en dat vind ik super interessant.”

“En daarnaast vind ik het thema duurzaamheid interessant. Het is overal en in alle lagen van de bevolking heb je er mee te maken. Elke verjaardag is het wel een gespreksonderwerp.” 

Kun je dit wel combineren met je werk en gezin?
“Haha, goede vraag. Zoals vele vrijwilligers kunnen aangeven, gaat er meer tijd in zitten dan eerst gedacht. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Want van elk huisbezoek -dan ben je vaak een dagdeel verder- kom ik wel enthousiast  thuis. Altijd weer interessant en leerzaam. Ook de zaken eromheen kostten de afgelopen periode veel tijd. Maar ook daar haal ik veel ‘energie’ uit. Op mijn werk heb ik veel te maken met dezelfde soort mensen, hier heb ik te maken met collega coaches die verschillende achtergronden en leeftijden hebben, ambtenaren bij de gemeente en natuurlijk de inwoners zelf.” 

“Mensen waarderen ook mijn inzet, helemaal als ze door hebben dat ik dit vrijwillig doe. Laatst werd de duurste fles wijn opgezocht en aan mij gegeven, omdat ze zo ontzettend blij verrast waren met mijn bezoek. Kijk, daar doe je het voor :)”

Ook interesse in ons als energiecoach? Neem contact met ons op via www.degroeneuitdaging.nl/energiecoach