logo

Jonge mantelzorgers

Ben jij jonger dan 24 jaar en zorg jij voor een ziek familielid?

Bijvoorbeeld omdat iemand bij  jou thuis langdurig ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Herken jij jezelf hierin

Als jonge mantelzorger heb je bijvoorbeeld (kleine) taken die je uitvoert om je familie te helpen. Denk daarbij aan het koken voor het gezin, het huis schoonmaken of voor je kleine broertjes en zusjes zorgen. Je zorgt dagelijks of wekelijks voor een familielid. Daarnaast maak jij je misschien wel zorgen over de ander en over de toekomst. Hoe gaat bijvoorbeeld de volgende ziekenhuisafspraak of behandeling?

Ongeveer 1 op de 10 kinderen en jongeren groeit op met de zorg voor iemand anders in zijn of haar omgeving. Jij bent dus niet de enige in Lisse of Hillegom!

Wat doen wij voor jou

Ben je op zoek naar uitgebreidere info over wat we doen voor jou, Klik dan hier! 

Ideeën, vragen en tips zijn welkom!

Laat het ons weten en wij gaan er mee aan de slag.

Contact
Voor direct contact met mij kan je een e-mail sturen naar e.schouten@welzijnskompas.nl. Zet daarin je telefoonnummer, dan stuur ik je een appje.

Wil je op de hoogte gehouden worden van wat we doen voor jonge mantelzorgers?

Laat je dan registreren als mantelzorger bij WelzijnsKompas. Dat kan door in de ochtend te bellen naar 0252 – 757 100. Je kunt ook vragen aan je ouders om dit te doen.

 

Maandelijkse activiteit voor jonge mantelzorgers
Vanaf februari starten WelzijnsKompas en Welzijnskwartier samen een nieuwe activiteitenreeks speciaal voor jonge mantelzorgers. Dit zijn kinderen die opgroeien in een gezin waarin iemand ziek is, psychische klachten, een beperking of een verslaving heeft. Bijvoorbeeld hun vader, moeder, broertje of zusje. Iedere derde donderdagmiddag van de maand van 16.00 tot 17.30 kunnen kinderen van 10 t/m 14 jaar samen komen in jongerencentrum De Greef, Ruishornlaan 21 in Lisse voor leuke activiteiten, ontmoeting en informatie over aansprekende thema’s rondom mantelzorg. Richelle -stagiair van Welzijnskwartier en zelf jonge mantelzorger- neemt een grote rol op zich in de organisatie van het project.

Programma
In het programma is ruimte voor ontspanning en samen leuke dingen doen en worden thema’s die mantelzorg raken besproken. Deze middag staat de jonge mantelzorger centraal en ontmoeten zij andere jonge mantelzorgers.

Praktische info en aanmelden
Iedere derde donderdag van de maand van 16.00 tot 17.30 uur, m.u.v. de schoolvakanties. Deelname is kosteloos en vooraf opgeven wenselijk. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@welzijnskompas.nl o.v.v. deelname Get together.

Wie ben ik?
Het is best spannend om contact op te nemen met iemand die je nog niet kent. Daarom is het misschien fijn om te weten wie ik ben. Mijn naam is Edith Schouten. Ik werd zelf op mijn 11e jonge mantelzorger (al wist ik dat toen niet). Dat was soms lastig, maar heeft me vooral heel veel moois gebracht. Vanuit mijn eigen ervaringen en mijn opleiding Social Work, zet ik me nu graag in voor jou.

 

Handige websites

Lisse en Hillegom

Welzijnskwartier: via deze website kom je bij het jongerenwerk Lisse en Hillegom.

-Jeugd en Gezinsteam Lisse (JGT): hulpverlening voor jeugd en gezin in Lisse.

-Jeugd en gezinsteam Hillegom (JGT): hulpverlening voor jeugd en gezin in Hillegom.

-WelzijnsKompas.nl: bekijk gerust de rest van onze website. Wist je bijvoorbeeld dat we op heel veel verschillende manieren mantelzorgers ondersteunen?

 

Regionaal

-Adamas Inloophuis: deze plek in Nieuw-Vennep is voor mensen die met kanker te maken hebben gekregen. Er is een kidsclub (tot 12 jaar), een Chillclub (13-16 jaar) en een Chill+club (17+). Daarnaast is er heel veel aanbod voor volwassenen.

Stichting Bretels / Achter de regenboog / Humanitas

informatie voor kinderen en jongeren die hun ouder gaan verliezen of verloren hebben.

-Brussengroep: een ontmoetingsgroep voor kinderen die een broertje of zusje hebben met een beperking. De groep wordt in verschillende plaatsen georganiseerd door MEE.

-www.bollenstreekmetelkaar.nl: verzamelwebsite met o.a. nog meer regionale informatie over en voor jonge mantelzorgers.

 

Landelijk

-Funcare4kids: landelijke Fundagen voor jonge mantelzorgers van 6-16 jaar oud (gratis).

-Kopstoring: een website voor jongeren die een vader of moeder met psychische of verslavingsproblemen hebben. Hier kan je bijvoorbeeld gratis en anoniem een groepscursus volgen online met andere jongeren.

-Kindertelefoon: voor 8-18 jaar. Je kunt over alles praten of chatten, of het forum op gaan.

-Bikkels: filmpjes over het leven van andere jonge mantelzorgers

 

 

Neem contact op

Bel mij terug

Specialisten