logo

Welzijn op Recept

Huisartsen zien regelmatig mensen met klachten waarvoor een medische handreiking niet de oplossing is. Slecht slapen, lusteloosheid of hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van eenzaamheid of gebrek aan perspectief.

“In Lisse en Hillegom nemen mensen steeds vaker het initiatief om in zo’n situatie naar de huisarts te gaan”, aldus welzijnsadviseur Marti Wassenaar.

Meer aandacht

In 2016 schreven huisartsen voor het eerst welzijnsrecepten uit. Waarmee patiënten via WelzijnsKompas bijvoorbeeld kunnen worden doorverwezen naar een contactmaatje, een kookcursus of vrijwilligerswerk. Marti is enthousiast over de succesvolle eerste jaren Welzijn op Recept. “Huisartsen hebben steeds meer aandacht voor de welzijnskant van klachten. Met Welzijn op Recept bieden we hen een extra mogelijkheid om de situatie van hun patiënt te verbeteren. In 2017 zijn 45 recepten uitgeschreven. Die mensen zien wij voor het eerst tijdens de intake.”

Duwtje in de rug

Collega Bertine Westerhoven vervolgt: “Tijdens een gesprek met de welzijnsadviseurs kan vrijuit worden gesproken en gedroomd over wat men graag zou willen veranderen. Begeleiding door de welzijnscoach kan net dat duwtje in de rug geven om het leven een nieuwe wending te geven, weer zingeving te ervaren. En voor veel mensen werkt het! Vanwege het grote succes hebben we in 2017 al vijf sterke vrijwilligers opgeleid die het werk van de welzijnsadviseurs overnemen na de eerste intake. Deze welzijnscoaches zijn getraind om mensen verder te helpen en het contact met de activiteitenbegeleiders te onderhouden”, aldus Bertine.

“Wat het geheim van Welzijn op Recept is?” Marti en Bertine hoeven er niet lang over na te denken. “Dat mensen een echt recept meekrijgen. Daardoor voelen ze zich erkend en durven ze – via ons – wél de stap te zetten naar een cursus of activiteit.”

Welzijn-op-recept

Bertine Westerhoven en Marti Wassenaar

 

Terug naar overzicht

Neem contact op

Bel mij terug