MENU

“We doen het samen”

Riet Austie is wethouder voor welzijn in de gemeente Lisse. Zij is op 23 juni ‘geïnstalleerd’ zoals dat heet. Behalve welzijn heeft Riet ook jeugd, accommodatiebeleid, sport, cultuur en de energietransitie in haar portefeuille.

Dag Riet, eerst even kennismaken, hoe zou je jezelf omschrijven?
“Als een netwerker en verbinder. Ik leg graag lijntjes tussen mensen en organisaties die elkaar verder kunnen helpen. Oorspronkelijk kom ik uit Drenthe maar woon inmiddels al heel lang in de Bollenstreek. Van nature ben ik actief, ik houd van samen buiten sporten maar ook van musea en concerten. Ik ga niet alleen naar het concertgebouw maar ook naar popconcerten. Zoals laatst het afscheidsconcert van Kensington in de Ziggo Dome, dat was geweldig. Overigens heeft de Bollenstreek ook veel te bieden op het gebied van cultuur.”

Wat is je ervaring met vrijwilligerswerk?
“Vrijwilligerswerk heb ik met de paplepel ingegoten gekregen, ik ben al vrijwilliger sinds mijn 13e. Ook naast mijn werk ben ik altijd vrijwilligerswerk blijven doen. In Lisse ben ik lange tijd als bestuurslid van de hockeyclub actief geweest. Dat was ontzettend leuk om te doen, veel nieuwe mensen ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt. Ik heb er een interessant netwerk aan over gehouden want ik ging overal op af.“

Onlangs vond de verenigingenavond plaats in Lisse, waarom vond je het zo belangrijk deze te organiseren?
“In Lisse hebben we een hoog voorzieningenniveau en dat willen we graag zo houden. En hoe doe je dat, als het ook betaalbaar moet blijven? Als we samen aan de slag gaan, moet dat lukken. Accommodaties worden bijvoorbeeld nog niet optimaal benut, dat kunnen we beter doen met elkaar. Je bespaart daarmee ook energie, dat is goed voor het milieu en de portemonnee. Ik wil dat de gemeente een partner is in dit proces, wij stimuleren en faciliteren de samenwerking. We doen samen.”

Het was een drukbezette avond, er waren zo’n 160 mensen aanwezig van allerlei verschillende verenigingen. Wat viel je op?
“Er was een fantastische energie, aan allerlei tafels was men met elkaar ideeën aan het uitwisselen. Er kwamen niet alleen vragen maar ook concreet aanbod. Verenigingen die hun ruimte beschikbaar stellen, of die zeiden: laten we dat samen oppakken.”

Wat gaat Lisse – en misschien wel de Bollenstreek- nog van dit thema merken tijdens jouw wethouderschap?
“Tijdens Lisse825 willen we een mooi programma neerzetten met de verenigingen. En bestuurlijk zijn we in de Bollenstreek hard bezig met elkaar om ervoor te zorgen dat iedereen van 0 tot 99, in elke fase van het leven, actief kan blijven. Of dat nu bij een sportclub is, op cultureel gebied of in je buurt. In beweging blijven is gewoon hartstikke goed voor je gezondheid.”

Het is vandaag 7 december, de Dag van de Vrijwilliger. Wat wil je meegeven aan al die mensen die zich nu al vrijwillig inzetten?
“Allereerst, heel veel dank! En daarnaast gun ik het alle verenigingen en besturen om vernieuwend te blijven kijken. Om ruimte te geven aan nieuwe gezichten en ideeën. Laten we met elkaar het enthousiasme voor vrijwilligerswerk blijven uitdragen en doorgeven, ook naar de volgende generaties.”