logo

De Reizende Ster

Dit keer ging Dionne op bezoek bij Co en Nan, beiden getogen Lissers. Zij kwam met hen in contact omdat Co een mailtje stuurde met de vraag of zij een Reizende Ster interview mocht plaatsen in het buurtkrantje. ‘Dat is een leuk initiatief’, dacht Dionne. In de stromende regen kwam zij aan bij Co en Nan, maar door de gastvrijheid van die twee droogde zij snel op.

Met wie maken we kennis vandaag?
Nan was 18 jaar oud en Co 16 jaar oud toen zij verkering kregen. Inmiddels zijn zij 75 en 71 jaar oud. Nan komt oorspronkelijk uit Friesland, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Lisse omdat zijn vader bij Boer Enthoven aan de slag ging. Co is geboren en getogen in Lisse en groeide op in de Prinsessestraat. Co en Nan zijn 49 jaar getrouwd en hebben twee zonen, leuke schoondochters en drie kleinkinderen. Co heeft bij C&A en Hobaho gewerkt en Nan is via de bollen terechtgekomen bij de post.

Co is de drijvende kracht achter het boekje van Julianastaete. Nadat de initiatiefnemer was overleden, nam Co het stokje over en ging door met het samenstellen van het boekje. Al meerdere keren maakte zij een exemplaar van meer dan 20 pagina’s. In het boekje komen (nieuwe) bewoners aan het woord, lees je overlijdens- en verhuisberichten, maar ook  gedichten van bewoners. Activiteiten zoals de knutselclub worden uitgelicht en er is ook altijd een quiz te vinden in het boekje.

Nan helpt als vrijwilliger bij Uitvaartzorg Bollenstreek.
Het echtpaar doet ook geregeld klusjes voor de buurtjes; een boodschap meenemen, een tv weer aan de praat krijgen, een ritje naar het ziekenhuis, een stoep sneeuwvrij maken…..zij draaien er de handen niet voor om.

Waar worden jullie blij van?
Wij zijn graag buiten en houden van fietsen en wandelen.
Wij doen ook aan Nordic Walking en het groepje waar wij mee op pad gaan, is ontstaan in dit wooncomplex. Iedere zaterdag om 7:45 uur vertrekken we. In de beginjaren waren we  geregeld met een groep van wel 17 mensen. De groep is nu kleiner geworden door allerlei omstandigheden. Het is heerlijk om wandelen door het prachtige gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Co zwemt ook graag en verder knutselt hij in dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek. En wordt ook erg blij als zij mensen kan helpen bij het omgaan met de computer.

Wat brengt een ander graag helpen jullie?
Wij vinden het vanzelfsprekend dat je iets voor een ander doet. Dat is toch leuk?! Het geeft een goed gevoel, een voldaan gevoel.

Heb je een tip voor de lezers?
Bied zelf hulp aan, want misschien durft de ander geen hulp te vragen. Als je weet dat iemand veel afspraken heeft bij het ziekenhuis kun je zelf vragen, ‘zal ik eens een keertje met u naar het ziekenhuis rijden?’ Als het heeft gesneeuwd; veeg dan eens de stoep van een ander schoon.

Welke ster mogen we een volgende keer bij ‘De Reizende Ster’ in het zonnetje zetten?
Nan en Co hebben niemand aangedragen dus grijp je kans.
Draag iemand voor of doe zelf je verhaal. We blijven een ander inspireren; hulp bieden hoeft geen uren per dag te kosten….het zit `m vaak in de kleine dingen.

Buurtwerk komt graag in contact met bijzondere sterren in Hillegom en Lisse. Ben of ken jij een bijzondere ster die zorgt voor mooie ontmoetingen? We horen het graag!

Carlijn French: c.french@welzijnskompas.nl

Dionne Scheepmaker: d.scheepmaker@welzijnskompas.nl

Neem contact op

Bel mij terug