logo

De Reizende Ster

Team buurtwerk is nog altijd op reis. In de Tuktuk op zoek naar inwoners van Hillegom en Lisse die zich inzetten voor een ander. Deze bijzondere sterren laten wij graag schijnen.

Onze stagiaire Elisa sprak deze keer met Anja. Wij kwamen haar in contact omdat zij zich inzet als ‘straatverbinder’ voor BuurtKracht.

Met wie maken we kennis vandaag?
‘Ik ben Anja, ik ben geboren en getogen Hillegomse. Vroeger was ik politieagente en later werd ik rechercheur bij de politie te
’s-Gravenhage. Sinds een jaar ben ik straatverbinder in mijn eigen straat.’ 

Wat beteken jij voor de buurt?
‘Ik hou de straat in de gaten. Als er hulp wordt gevraagd, zorg ik ervoor dat die hulp wordt geboden. Door een ander of door mezelf. Als er een feestje is attendeer ik de straatbewoners, waardoor zij op de hoogte zijn en de mensen die dit organiseren de aandacht krijgen die ze verdienen. Als er een probleem in de straat is, bijvoorbeeld als er hulp nodig is voor iemand met een medisch probleem. Of een boodschapje halen voor een ander, de hond uitlaten of een ritje naar het ziekenhuis. Ik zorg voor de straat, ook voor de leuke evenementen. Zoals een barbecue of een glühweinfeest zodat de mensen weer met elkaar verbonden worden en weer met elkaar omgaan. Daarvoor kenden mensen elkaar alleen van gezicht.’

Benoem één van de acties waar jij een rol in speelde
‘Om te beginnen heb ik alle buurtbewoners bezocht. Hier heb ik een paar dagen over gedaan om iedereen thuis te treffen en te spreken. Ik heb mezelf voorgesteld, ondanks dat zij mij wel van gezicht kenden. Uitgelegd wat mijn taak is, waar ik woon, hoe ik bereikbaar ben en voor welke hulp zij mij kunnen inschakelen. Na deze bezoekjes zijn veel buurtbewoners enthousiast geraakt en willen graag hun steentje bijdragen.

Ik krijg nu met regelmaat berichten van buren over geboortes, overlijden en andere zaken die in de buurt spelen en daar kan ik dan weer wat mee. Toen de winter aanbrak en het koud werd heb ik een glühweinfeest georganiseerd. Er kwamen 42 bewoners op de glühwein en warme chocolademelk af. Verder was er een kampvuur waardoor een groep buren wel tot half 3 ‘s nachts buiten bleef. Het was geslaagd.’

Een ander helpen, wat brengt dat jou?
‘Dat ik deel uitmaak van deze straat. Je bent allemaal anders, maar je woont in dezelfde straat en dat schept een band.’

Waar word je blij van?
‘Het werk dat ik doe, recherchewerk. Je doet onderzoek en bent oplossingsgericht bezig. Mensen een oplossing aandragen. Als straatverbinder word ik blij van de reacties van de mensen. Ik voel dat zij er blij van worden te weten waar er aangeklopt kan worden. Het is mooi dat er meer contact is onderling, zo ontstaat er meer sociale cohesie in de straat en dat maakt mij blij. Ik draag een steentje bij daar waar nodig en zie zeker overeenkomsten tussen mijn werk en het straatverbinder zijn.’

Heb je een tip voor de lezers?
‘Als je vindt dat jouw straat te stil is, er te weinig gebeurt of als je ziet dat iedereen langs elkaar heen leeft. Maar ook als je over problemen hoort, bel dan eens aan en stap op de mensen af. Of zij stappen in óf zij stappen niet in, maar je hebt het wel geprobeerd.’

Buurtwerk komt graag in contact met bijzondere sterren in Hillegom en Lisse. Ben of ken jij een bijzondere ster die zorgt voor mooie ontmoetingen? We horen het graag!

Carlijn French                   c.french@welzijnskompas.nl

Dionne Scheepmaker   d.scheepmaker@welzijnskompas.nl

 

 

Neem contact op

Bel mij terug