logo

Workshops Zelfzorg voor Mantelzorgers – terugblik

Van 8 tot 13 november was het de Week van de Mantelzorg. Mantelzorgers werden tijdens deze week door WelzijnsKompas op verschillende manieren in het licht gezet. Zo ontvingen alle bij ons bekende mantelzorgers een mooie kaart in de brievenbus. En werd er in de lokale kranten een advertentie geplaatst om ‘onze onzichtbare helden’ te bedanken. Ook verzorgde WelzijnsKompas drie keer de workshop ‘Zelfzorg voor mantelzorgers’. Een terugblik, want “Zorg goed voor jezelf!” is een veelgehoord advies, maar… hoe doe je dat?

Het thema “GOEDE Zelfzorg” en hoe kom je eraan toe, wekte veel belangstelling. Zo was bij iedere workshop een diverse groep van ruim 10 mensen bij elkaar.
Verschillende mantelzorgers waren al jaren bekend met WelzijnsKompas en de zorg voor een partner, kind of ouder. Anderen kwamen voor het eerst om zich te oriënteren wat ‘mantelzorg’ voor hun eigen leven betekent.

Programma
Iedereen was van harte welkom voor een informatief, gezellig en ontspannen samenzijn. Na een warm welkom met koffie, thee en iets lekkers was er een korte uitleg over de werking van ons brein en het belang van (korte) ontspanning.

Daar werden wat tips en eenvoudige oefeningen voor gegeven. Afgewisseld met voorbeelden van deelnemers zelf. Mantelzorgers deelden hoe ze op een eigen manier even de gedachten verzetten en aan rust of afleiding toekomen. Op een luchtige manier werden vragen aan de orde gesteld zoals:

  • Waar gaat energie aan verloren en hoe tank ik bij?
  • Wat doe ik met gemak en wat weegt zwaar?
  • Waardoor kom ik aan mijn grenzen en hoe kan ik ontspannen?
  • Van wie zou ik ondersteuning kunnen krijgen en hoe vraag ik dit?

Ontmoeting en delen
Tijdens de uitwisseling was er veel herkenning en aandacht voor elkaar. Onder andere het toegeven dat je ondersteuning nodig hebt of hoe moeilijk het is om af en toe hulp te vragen, waren de grote gemene delers. Bij een ander herkennen wat de behoefte is of waar de drempel ligt, bleek veel gemakkelijker dan de herkenning bij jezelf. Al pratend met elkaar kregen de mantelzorgers zo ook hun eigen situatie helderder in beeld.

Hoe verder
Bij de korte evaluatie aan het einde klonk door dat de ontmoeting en het delen van de eigen ervaring weldadig was. WelzijnsKompas neemt deze vraag mee en hoopt in de toekomst meer mogelijkheden voor informatie en onderlinge uitwisseling aan te kunnen bieden.

Wij vonden het spijtig dat we dit jaar i.v.m. de coronamaatregelen geen grootschalige bijeenkomst konden organiseren op de Dag van de Mantelzorg (zoals voorgaande jaren). Deze kleinschalige varianten bleken gelukkig ook verrassend mooi en waardevol. Met dank aan de belangstelling en deelname van de mantelzorgers die er tijd en ruimte voor vrij wilden maken.

 

Neem contact op

Bel mij terug