logo

Werk en Mantelzorg Project

Werk en Mantelzorg Project gestart door de gemeente Hillegom, Lisse en Teylingen. De gemeente HLT Samen is gestart met een innovatief project om werkgevers en werknemers te ondersteunen in de combinatie werk en mantelzorg. Doel is om de bekendheid en de bespreekbaarheid van oplossingen op de werkvloer én daarbuiten te verhogen. Werkgevers die meedoen, worden beloond. Ook de andere Bollengemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, gaan met dit project aan de slag.

Werkgevers krijgen steeds meer te maken met werknemers die tevens mantelzorger zijn: zij verlenen zorg aan een chronisch zieke of gehandicapte (schoon)ouder, partner, kind, vriend of buur. 1 op de 5 werknemers combineert al werk met langdurige zorg voor een naaste en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. De helft van deze werkende mantelzorgers voelt zich belast tot overbelast en mantelzorgers verzuimen 2 x zoveel als niet-mantelzorgers. Het vraagstuk van een gezonde balans tussen werk, vrije tijd en zorg is dan ook urgent.

Met dit project informeren de gemeenten werkgevers en werknemers over de mantelzorgondersteuning die gemeenten en ondersteuningsorganisaties bieden. En over de oplossingen die werkgevers en werknemers samen kunnen vinden. Mantelzorgers die zich gesteund voelen op de werkvloer, ervaren een betere balans tussen werk en mantelzorg dan mantelzorgers die zich niet gesteund voelen. Daarnaast ervaren mantelzorgers met een goede werk-mantelzorgbalans minder lichamelijke klachten en melden ze zich minder vaak ziek, blijkt uit onderzoek van stichting Werk&Mantelzorg.

Mantelzorgvriendelijk
Werkgevers die hun werknemers actief ondersteuningsmogelijkheden aanbieden en daarover in gesprek gaan, krijgen in november 2018 de officiële erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uitgereikt tijdens een feestelijke plechtigheid. In Nederland hebben meer dan 270 koplopers al deze erkenning ontvangen. Als voordelen noemen zij een lager ziekteverzuim en uitval en een hogere productiviteit, vitaliteit en tevredenheid. Ook noemen sommigen het positieve effect voor hun imago en positie op de arbeidsmarkt. Werkgevers weten ook de gemeentelijke ondersteuning beter te vinden en wijzen hun werknemers hier vaker op.

Ondersteuning
In Hillegom, Lisse kunnen mantelzorgers ondersteuning krijgen via WelzijnsKompas van de mantelzorgadviseurs. De mantelzorgadviseurs geven informatie en advies, bieden een luisterend oor, helpen passende ondersteuning in te schakelen en organiseren bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten.

Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij Margreet Woessner, projectmanager Werk&Mantelzorg, mail: m.woessner@werkenmantelzorg.nl of Marjon Wagemans, mantelzorgadviseur WelzijnsKompas, telefoon 0252 75 71 00, mail: m.wagemans@welzijnskompas.nl

Neem contact op

Bel mij terug

Specialisten