logo

Welzijnscoaches helpen inwoners om zélf te ondernemen

Toen Martha van Dijk het oproepje van WelzijnsKompas in de krant las, wist ze meteen dat dit het vrijwilligerswerk was dat ze zocht. “Als welzijnscoach loop je een klein stukje met iemand op, zodat hij of zij het aandurft om zelf weer in actie te komen. Dat is prachtig werk.”

Vaak gaat het om mensen die bij de huisarts komen met klachten die niet met medicijnen zijn op te lossen. “Iemand kan zich bijvoorbeeld lusteloos voelen, omdat hij het idee heeft dat hij niet zinvol bezig is. Of eenzaam zijn en de eerste stap naar buiten niet durven zetten.” In dit soort situaties kan een welzijnsrecept uitkomst bieden. “Voor zo’n gratis welzijnsrecept kun je gewoon terecht bij je eigen huisarts of praktijkondersteuner in Hillegom en Lisse. Die verwijst door naar de welzijnsadviseur van WelzijnsKompas. Ik vind het geweldig dat die link tussen huisarts en welzijn er nu is en dat ik daaraan mag meewerken.” Martha en haar collega welzijnscoaches komen in beeld na de eerste intake. Ze krijgen informatie over iemands persoonlijke situatie en waar het coachingstraject op gericht moet zijn, zonder dat ze inzage hebben in medische dossiers.

Gratis begeleiding
Inmiddels heeft Martha de eerste mensen weer kosteloos op weg geholpen. “Soms gaat dat in kleine stapjes”, vertelt de gepensioneerde psycholoog. “Zo werd ik gekoppeld aan iemand die graag zelf met de scootmobiel naar het cultureel centrum wilde gaan, maar daar fysiek nog niet toe in staat was. Dan zoek je samen naar tussenstappen. Het gaat erom dat mensen uiteindelijk zélf gaan ondernemen; niet dat je ze aan de hand blijft houden.” Soms lukt dat en soms is er een kleine terugval. “Dan stel je het doel bij. Dat is ook niet erg. Mensen komen in beweging, daar gaat het om. En altijd positief erin gaan. ‘Wat kan wél’ is het uitgangspunt. Laatst zei ik bijvoorbeeld tegen een mevrouw dat ik zeker wist dat ze nog veel voor anderen zou kunnen betekenen. Zo had ze het zelf nog niet gezien. Ik zag haar helemaal opbloeien.”

Marti Wassenaar, welzijnsadviseur: “Naast het steuntje in de rug door de welzijnscoach is er nu ook de preventieve cursus Positief Leven. Met het accent op veerkracht en betekenisvol leven. In de cursus ontwikkel je begrip voor je eigenheid en imperfecties. Met optimisme en aandacht voor je sterke kanten. Zo krijg je meer plezier in het leven en dat komt je gezondheid ten goede. Dat is Welzijn op Recept.”

Eén van de activiteiten waar mensen aan mee kunnen doen, is het Dagprogramma voor senioren. Bekijk hier het filmpje

Neem contact op

Bel mij terug

Specialisten