logo

Wat is MDT?

MDT staat voor Maatschappelijke Dienst Tijd. Het is een initiatief vanuit het kabinet dat jongeren de mogelijkheid geeft hun talenten te ontdekken en nieuwe vaardigheden te verwerven door middel van vrijwillige inzet. Na anderhalf jaar experimenteren met MDT-proeftuinen in verschillende steden is MDT officieel van start is gegaan in maart 2020. Sindsdien starten er meer en meer nieuwe MDT-projecten verspreid over ons land, zo ook in de Duin- en Bollenstreek! In februari 2021 starten de eerste trajecten in Lisse en Katwijk. In september start MDT ook in Noordwijk, Hillegom en Teylingen.

MDT is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn voor anderen, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar gaan gedurende 6 maanden, 1 dagdeel per week aan de slag met de MDT. Ze doen mee aan skills-trainingen en gaan zich inzetten voor een maatschappelijke organisatie bij hen in de buurt. Het traject wordt feestelijk afgesloten en de jongeren die hun traject hebben afgerond krijgen een certificaat. Hiernaast gaat een groep ambitieuze jongeren gaan actief meedenken over maatschappelijke inzet in de tegenwoordige tijd. Dit wordt de Raad van Advies voor het lokale MDT-netwerk.

Het betrekken van jongeren het benutten van hun talenten en visie maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook aan maatschappelijke organisaties de kans om te ontdekken wat jongeren voor hen kunnen betekenen. De organisaties in de regio bieden de doe-plekken voor de jongeren tijdens hun MDT-traject. Doe Plekken bieden de jongeren de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te leren en zich in te zetten voor de medemens. Hiernaast staan de organisaties er voor open te leren en zich te laten inspireren door de jongeren. Op deze manier wordt er samengewerkt om vrijwillige inzet voor jongeren nog toegankelijker te maken.

Wie zitten achter MDT in de Duin- en Bollenstreek? Welzijnskwartier, gemeente Katwijk, gemeente Hillegom, gemeente Lisse, gemeente Teylingen en gemeente Noordwijk slaan samen met partners Welzijn Noordwijk, Welzijn Teylingen en WelzijnsKompas de komende twee jaar de handen ineen om een mooi MDT-programma op te zetten voor de gehele Duin- en Bollenstreek. Een programma dat zo breed gedragen wordt, zorgt voor veel slagkracht. Met het MDT-traject krijgt het vrijwilligerswerk onder jongeren een structurele en effectieve aanpak. In de regio wonen 35.000 jongeren tussen de 14 en 27 jaar.

Bekijk via deze link een korte uitleg over MDT:
https://www.youtube.com/watch?v=2QDIdOGS4UQ&t=6s

Neem contact op

Bel mij terug