logo

Vrijwilligers ontwikkelen & delen talenten

Sinds een paar jaar werkt WelzijnsKompas met receptievrijwilligers. De receptie – balie, telefoon en internet – is een geliefde plek voor vrijwilligerswerk. Er is veel contact met allerlei mensen, van huisartsen tot vrijwilligers en van sportverenigingen tot mantelzorgers.

Patricia is een vrijwilliger van het eerste uur. ”Mijn naam is Patricia van der Woude, ik woon in Hillegom en ben inmiddels al een paar jaar receptievrijwilliger bij WelzijnsKompas. Op een gegeven moment ben ik met pensioen gegaan en daar heb ik een tijd lang erg van genoten.Tot ik dacht: ik wil ook wel wat anders gaan doen. Toen zag ik de advertentie van WelzijnsKompas en daar heb ik op gereageerd. Sindsdien zit ik hier tot mijn grote plezier en vind ik het heel gezellig. Je ontmoet andere mensen, je hebt en hoort andere gesprekken en dat vind ik heel erg prettig.”

Nieuwe receptievrijwilligers worden ingewerkt door een ervaren kracht, zoals Patricia of Wilma. Zo krijgen ze de tijd om in hun eigen tempo zich het receptiewerk eigen te maken. Eerst kijken ze mee, daarna zitten de ervaren vrijwilligers er een aantal keren naast, net zolang tot de nieuwe receptievrijwilliger zich zeker genoeg voelt. Leren, fouten mogen maken, en plezier hebben in wat je doet, dat is heel belangrijk.

Een nieuwe vrijwilliger is Marty. “Mijn naam is Marty van Steijn en ik woon ook in Hillegom. Het receptiewerk doe ik als invaller, want er is wel eens iemand ziek of op vakantie, en dan is het fijn dat er iemand kan invallen. Om er goed in te komen, word ik begeleid door Patricia en vooral ook door Wilma. Ik vind het nog wel spannend maar ook heel leuk om te doen. Vorig jaar ben ik met pensioen gegaan en ik wil niet alleen met vriendinnen koffie drinken. Een aantal keren per maand ben ik nu aanwezig bij de receptie van WelzijnsKompas om alles te leren. Ik vind het vooral heel leuk om andere mensen te ontmoeten.”

Lia van Lierop, medewerker servicediensten en vrijwillige inzet: “De receptie is een plek waar vrijwilligers met en zonder ervaring terecht kunnen. Juist die mix is heel mooi. Ervaren mensen geven hun kennis door aan anderen die willen leren. Dus kom maar op als je bij de receptie aan de slag wil!”

Wilma Bos, receptievrijwilliger: “Ik vond het zo leuk, dat ik van één naar twee ochtenden per week ben gegaan. Nieuwe mensen inwerken, dat ligt mij goed. Je hoeft niet meteen alles te weten of te kunnen. De één heeft meer tijd nodig dan de ander en dat is prima.”

 

 

 

 

 

Bekijk hier het filmpje van Marty en Patricia achter de balie. 

Neem contact op

Bel mij terug

Specialisten