logo

Vrijwillige welzijnscoach Willie Landman heeft wél tijd voor klanten

Vrijwillige welzijnscoach Willie Landman heeft wél tijd voor klanten

Nog niet zo lang geleden was Willie Landman wijkverpleegkundige, maar ze miste het echte contact met klanten – het was altijd haasten. “Als vrijwillige welzijnscoach bij WelzijnsKompas kan ik wel alle tijd voor mensen nemen. En bereik je vaak meer.”

Op dit moment bezoekt Willie een mevrouw die er vaker op uit zou willen. “Maar iets lijkt haar tegen te houden. Telkens is er een reden om de stap toch niet te zetten, terwijl ik het prima vindt om de eerste keer met haar mee te gaan.” Het zijn situaties die je niet ‘even’ kunt organiseren; die je niet in een half uurtje tussendoor doet. Willie: “Daarom is het goed dat vrijwilligers zoals ik dit oppakken, want de welzijnsadviseurs hebben hier nauwelijks tijd voor.” Net als haar collega coaches is Willie getraind om mensen na de eerste intake bij WelzijnsKompas te begeleiden naar een activiteit, gezelschap of vrijwilligerswerk. “Het is prachtig als iemand door een kookclub of sportieve activiteiten weer kleur aan zijn dag kan geven; weer energie krijgt om dingen te doen.” Want daar ontbreekt het aan bij veel mensen die door de huisarts worden doorverwezen naar WelzijnsKompas.

Huisarts verwijst
“Ze komen bij de  huisarts met terugkerende klachten, zoals hoofdpijn of slapeloosheid, maar vaak steekt er meer achter. Misschien is iemand zijn of haar partner verloren en weet hij niet hoe hij nieuwe contacten legt. Of heeft iemand die werkeloos is moeite om de dag door te komen. Dan helpen medicijnen niet en kan de huisarts of praktijkondersteuner beter naar ons doorverwijzen.” En dat gebeurt ook in Hillegom en Lisse, waar alle huisartsen meedoen aan het gratis project Welzijn op Recept. Zij schrijven een heus recept uit, waarmee patiënten terecht kunnen bij WelzijnsKompas. Daar worden ze in een kort en kosteloos traject verder geholpen. “Met dat helpen bedoel ik: een stukje met iemand oplopen; zorgen dat een klant zelf weer gaat ondernemen. Vaak heeft het te maken met durf. Als je bijvoorbeeld iemand verloren bent, is het heel lastig om contacten te onderhouden. Veel kennissen haken af, kunnen niet goed omgaan met rouw. Dan kan het heel prettig zijn dat ik langskom. Als relatieve buitenstaander, zonder weet van wat er allemaal gebeurd is, vrij van oordelen… Voor mij is het makkelijker om te vragen waar behoefte aan is dan voor een buurman of moeder.” Willie vertelt: “Ik vind het echt leuk om mensen een drempel over te helpen. Zoals die mevrouw die erop uit wil. Toen ze uiteindelijk meeging naar een soos, voelde dat als een overwinning. Misschien duurt het nog even voor ze zelf de deur uit gaat, maar ook dat gaat vast lukken. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Voor informatie en/of opmerkingen kan er contact opgenomen worden met Hilde Koudijs, coördinator/medewerker vrijwillige inzet, via h.koudijs@welzijnskompas.nl of telefonisch via 0252-757100.

 

Neem contact op

Bel mij terug

Specialisten