logo

Vergroen je straat

Sla samen met je buren de handen ineen en zorg voor (nog) meer groen en ontmoeting in de straat. De eerste 20 straten uit Hillegom en Lisse die zich aanmelden bij WelzijnsKompas, ontvangen een bedrag van 50 euro voor plantjes, bollen en zaden. Wat je aandacht geeft groeit, dus vergroen je straat en beleef samen plezier. Organiseer een groenactiviteit in de straat en ga samen aan de slag. Vanaf 1 april kun je bijvoorbeeld een gratis zakje bloemenzaad ophalen. Om te weten waar, klik je hier.

Tien ideeën voor meer groen in de straat:

>Plantdag
Organiseer een ochtend of middag waarin straatgenoten tegelijk met hun eigen voortuin(tje) aan de slag gaan. Wie weet zelfs met een tuinambassadeur erbij voor tips over groen, hoe leuk is dat! Tuinambassadeurs zijn vrijwilligers die speciaal zijn opgeleid door IVN om hun kennis over groen te delen met andere inwoners van Lisse, Hillegom en Teylingen. Heb je een vraag aan de tuinambassadeurs? Stuur dan een mail naar tuinambassadeurs@degroeneuitdaging.nl

>Tegels wippen
Veel tegels in je tuin? Ga tegelwippen! Het NK Tegelwippen 2022 vindt plaats van 21 maart t/m 31 oktober. Laat tegels plaatsmaken voor groen. Zie voor meer info: www.nk-tegelwippen.nl

>Lentepoets & adopteren stukje groen
Organiseer een voorjaarsschoonmaak  in de straat. Bedenk samen hoe de straat (nóg) groener kan. Wellicht door het beplanten of inzaaien van een boomspiegel (de kale ruimte rondom bomen). Neem voordat je de boomspiegel gaat verfraaien echter eerst contact op met de gemeente om te vragen of je het stukje groen kunt adopteren. Stuur een mailtje naar adoptiegroen@hltsamen.nl. Tips nodig over de beplanting of het onderhoud? John van Velzen, inwoner van Sassenheim, heeft al met buurtbewoners meerdere stukjes groen en boomspiegels geadopteerd.

Neem voor tips gerust contact op met John via JvVelzen@ziggo.nl

>Straat moestuinbak
Start met een gezamenlijke moestuinbak, bijvoorbeeld in de voortuin van iemand. Niets leukers en lekkerder dan groenten uit eigen straat!

>Verticaal tuinieren
Groene gevels zorgen voor het verkoelen van je huis in de zomer en in de winter wordt warmte juist vastgehouden. Voor vogels en insecten is het een fijne plek om te vertoeven. En het groen zorgt ook nog eens voor een fijne, groene beleving in de straat. Enthousiasmeer straatgenoten en ga op zoek naar financiering via een groen fonds. Hulp nodig? Uiteraard helpen we je hierbij graag op weg.

>Plantenbieb
Geen minibieb gevuld met boeken in de voortuin, maar een bieb gevuld met groen geluk! Een plek om kamerplanten te adopteren, zaden te ruilen en stekjes aan te bieden. Groene tips kunnen ook gedeeld worden en wellicht ook tuingereedschap. Een plantenbieb zorgt voor meer groen in de straat, zowel binnen als buiten, maar voor meer mooie ontmoetingen.

>Stekjes ruilmiddag
Organiseer een stekjes ruilmiddag. Door stekjes te kweken ben je duurzaam bezig, want de planten hoeven niet gekweekt en verscheept te worden uit een ver land. Een ruilmiddag staat garant voor een groene middag, vol mooie ontmoetingen én mooie nieuwe planten! Online valt er ook veel te ruilen. Kijk  bijvoorbeeld eens hier.

>Bloempotten
Liever (nog) geen tegels wippen? Koop dan een paar leuke bloempotten, bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel, en zet ze bij je voordeur neer. Insecten blij en het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit!

>Wedstrijd (voor)tuin
Schrijf een wedstrijd uit ‘wie heeft de mooiste, groene (voor)tuin van de straat?’. Verzamel mooie foto’s en wellicht ook verhalen & tips. Misschien wel voor een ‘groen straat- of buurtkrantje’? Betrek de straat hierin zoveel mogelijk en laat je verrassen door kennis, tips en leuke ideeën. Maak van de prijsuitreiking een feestelijke ontmoeting met straatbewoners.

Inspiratie opdoen voor groen in de straat
Wil je met groen aan de slag in de straat, maar weet je nog niet helemaal hoe? Ga naar www.vergroenjebuurt.nl om te zien hoe jouw straat eruit kan zien met meer groen. Je wordt voorzien van een portie inspiratie en van daaruit kun je kiezen waarmee je aan de slag wil.

Meedoen om je straat te vergroenen?
Voor aanmelden of meer info neem je contact op met buurtwerker Carlijn French via info@welzijnskompas.nl of 0252 – 757100. Heb je een ander leuk idee om je straat of buurt groener te maken? We zijn altijd in voor leuke ideeën, dus deel ze vooral met buurtwerkers Carlijn & Dionne. Zij helpen je, waar nodig, graag op weg.

Neem contact op

Bel mij terug