logo

Veilig langer thuiswonen

Langer thuis wonen is de wens van veel ouderen. Wanneer er sprake is van dementie of een andere kwetsbaarheid qua gezondheid, brengt dat soms uitdagingen met zich mee. Technologische ondersteuning kan hierbij helpen. Er zijn inmiddels veel technologische hulpmiddelen beschikbaar om veilig langer thuis te kunnen blijven wonen. Hoe vind je de juiste middelen voor de knelpunten waar je tegenaan loopt? En vervolgens moet je zelf of als mantelzorger kunnen omgaan met deze technologie. Hoe fijn zou het zijn als een professional hierin kan meedenken en je kan ondersteunen? In de Duin- en Bollenstreek is er een mooi initiatief van start gegaan, precies op dit snijvlak.

In dit nieuwe project slaan een ervaren ergo- en fysiotherapeut en een implementatiecoach de handen ineen. Zij kunnen behoeften en wensen onderzoeken, passende technologische hulpmiddelen adviseren en het gebruik hiervan begeleiden.

Op dit moment is er nog plaats voor nieuwe deelnemers die tijd en ruimte hebben om op korte termijn samen aan de slag te gaan. Nieuwsgierig? Voor meer informatie en aanmelden voor een intake kun je terecht op veiliglangerthuis.nl

Twee voorbeelden
Het leven van een echtpaar wordt steeds eenzamer, doordat bewegen steeds lastiger gaat en doordat hun kinderen ver weg wonen. Zij komen in huis tot weinig activiteiten. Technologische ondersteuning: een nieuwe tablet, die speciaal voor kwetsbare ouderen is ontwikkeld, helpt hen op verschillende manieren. Ze krijgen herinneringen aan activiteiten, zoals planten water geven, lunchen of meedoen aan een beweegprogramma op de televisie. Ze hebben makkelijk videocontact met hun kinderen en kunnen spelletjes doen. Dit maakt hun dag plezieriger en het contact met hun kinderen gemakkelijker en leuker. Ze hebben beiden begeleiding ontvangen om te leren hoe de tablet te gebruiken.

Meneer is al drie keer gevallen omdat hij steeds vergeet zijn rollator te pakken wanneer hij uit zijn stoel op staat. Zijn vrouw helpt hem dit vaak herinneren maar staat niet op iedere moment van de dag naast hem. Technologische ondersteuning: Zij hebben nu een apparaat (een matje met een sensor) die onder het stoelkussen ligt. Zodra meneer op staat, hoort hij de melding: ‘Pakt u de rollator even?’ Dit maakt de kans op valincidenten kleiner en is minder belastend voor zijn vrouw.

 

 

Neem contact op

Bel mij terug