logo

Reizende ster

Team Buurtwerk gaat met de Apecar (tuktuk) op reis door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander. We gaan in gesprek met Lissers en Hillegommers die mooie ontmoetingen teweeg brengen, die voor warmte zorgen en dorpsgenoten bij elkaar brengen.Zij zijn bijzondere sterren die wij graag in het zonnetje zetten. Voor deze eerste ‘Reizende Ster’ reisden Carlijn en Dionne van Team Buurtwerk WelzijnsKompas af naar Stichting KookSaam. Daar zat Ellie van Beek klaar om geïnterviewd te worden.

Met wie maken we kennis vandaag?
Ik ben Ellie van Beek, alleenstaand en moeder van twee mooie dochters die al op zichzelf wonen. Ik woon in Lisse en werk vier dagen als administratief medewerkster. Daarnaast heb ik mijn eigen massagepraktijk.’

Waar word je blij van?
‘Ik word er heel blij van als iemand na een massage blij naar huis gaat. Ik run een eigen massagepraktijk, maar ik ben ook vrijwilliger bij het Adamas Inloophuis in Nieuw Vennep. Daar masseer ik mensen die (chronisch) ziek zijn. Mensen komen vaak verdrietig binnen en als ik ze dan met een grote glimlach weer huiswaarts zie gaan, maakt dat mij ongelooflijk blij. Maar ik kan ook blij worden van een leuke werkdag, tijd doorbrengen met mijn dochters, de mensen om mij heen maar soms ook als ik alleen thuis ben. Als je alleenstaand bent, dan is het belangrijk dat je jezelf ook kunt vermaken.’

Je deed onlangs mee aan de Het Beste Idee van Lisse. Hierbij kwamen ideeën die Lisse een beetje mooier, gezelliger of socialer maken in aanmerking voor een mooi startbedrag om het idee uit te voeren. Hoe is het initiatief ‘KookSaam Ontmoet’ ontstaan?
Het idee om samen met alleenstaanden te koken zat al een tijdje in mijn hoofd. Jaren geleden zag ik op tv een vrouw die in een keuken van een gevangenis samen met een gezelschap van verschillende komaf aan het koken en eten was. Dat zag er zo gezellig uit, dat beeld is mij altijd bijgebleven. Toen ik hoorde van de wedstrijd ‘Het Beste Idee van Lisse’ waagde ik de gok en diende samen met Berna Ranselaar en Hans Guldemond het plan in om samen te koken met alleenstaanden die nog werkzaam zijn.

Ons idee won de tweede prijs en zondag 26 januari vond de eerste ‘KookSaam Ontmoet’ plaats in de mooie, grote keuken van Stichting KookSaam. Op zondag, omdat de zondag een moeilijke dag kan zijn voor alleenstaanden. Je hebt als alleenstaande het idee dat iedereen gezellig samen is, ondanks dat dat natuurlijk niet altijd het geval is. We gaan bij ‘KookSaam Ontmoet’ samen, onder begeleiding van een professionele kok, een heerlijke maaltijden koken. De tafel wordt leuk gedekt en er is ook de mogelijkheid om spelletjes te spelen. Het idee is dat je, doordat je lekker bezig bent en al kennismaakt voordat je aan tafel gaat, meer ontspannen bent en makkelijker contact legt met elkaar. Tijdens de eerste KookSaam hebben 18 personen samen gekookt en gegeten. Waanzinnig mooi en we kijken uit naar de volgende editie op zondag 1 maart.

Wat heeft het je tot nu toe gebracht?
‘Wat je ervaart als je aan de gang gaat is, dat iedereen je heel graag wil helpen en dat het helemaal niet zoveel geld hoeft te kosten om de activiteit op te zetten en uit te voeren. Ik ben blij verrast door het enthousiasme van iedereen en de bereidheid om mee te helpen. Je moet er ook flink je best voor doen, maar alles lijkt tot nu toe te lukken!’

Wat hoop je dat het je nog gaat brengen?
‘Het zou heel mooi zijn als er vanuit ‘KookSaam Ontmoet’ ook andere mooie activiteiten ontstaan. Dat de mensen elkaar leren kennen en dat ze samen op pad gaan. Ik hoop dat het een actieve groep wordt met eigen inbreng voor recepten, themadagen en bijvoorbeeld hulp in de keuken. Je weet maar nooit wat er allemaal uitkomt en dat maakt het natuurlijk wel heel erg leuk!

Welke ster mogen we een volgende keer bij ‘Reizende Ster’ in het zonnetje zetten?
‘Ik geef graag het stokje door aan Frits van Tol. Hij doet veel voor buurtbewoners.’

 

Zie voor meer info over ‘KookSaam Ontmoet’: facebook.com/KookSaamOntmoet
Buurtwerk komt graag in contact met bijzondere sterren in Hillegom en Lisse. Bent of kent u een bijzondere ster die zorgt voor mooie ontmoetingen? We horen het graag!

Carlijn French                 c.french@welzijnskompas.nl

Dionne Scheepmaker     d.scheepmaker@welzijnskompas.nl

 

Neem contact op

Bel mij terug

Specialisten