logo

Mantelzorg en zorgverzekering

Binnenkort heeft iedereen de mogelijkheid een nieuwe zorgverzekering af te sluiten of andere keuzes te maken binnen de huidige verzekering. Dat biedt mogelijk extra kansen voor mantelzorgers. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt diensten voor mantelzorgers. Deze vallen onder de aanvullende zorgverzekering en gaan niet af van het eigen risico.
Op de website van MantelzorgNL vind je meer informatie over mantelzorgvergoedingen.

Voorbeelden van diensten die ondersteunend kunnen zijn:

  • De inzet van een mantelzorgmakelaar voor het overnemen van allerlei regeltaken.
  • Respijtzorg (vervangende mantelzorg binnen- of buitenshuis).
  • Trainingen en cursussen, bijvoorbeeld mindfulness of een slaapcursus.
  • Gezelschap aan huis bij een naaste voor wie je zorgt,

Uitgelicht: gezelschap aan huis
Van de bovengenoemde mogelijkheden lichten we één vorm van ondersteuning uit.
Er zijn meerdere organisaties in de regio die mogelijkheden bieden. Denk hierbij aan Saar aan Huis, Fleur de Dag, ZorgMies Bollenstreek of Home instead

Gezelschap aan huis kan in verschillende vormen maar bestaat altijd uit liefdevolle ondersteuning aan mensen die ziek of beperkt zijn, zodat de mantelzorger even de ruimte heeft om iets anders te doen. Bovenstaande organisaties kunnen helpen met bijvoorbeeld het bereiden van de maaltijd of iemand begeleiden naar een afspraak bij de huisarts of het ziekenhuis. Maar denk ook aan  praktische of ontspannende bezigheden met je naaste ondernemen zoals samen een boodschap doen, een spelletje of een wandeling.

De bekostigingsmogelijkheden verschillen per situatie en per organisatie. Het kan altijd en bij elke organisatie uit eigen middelen betaald worden. Ook zijn er mogelijkheden via de Adempauzeregeling voor mantelzorgers

Twee organisaties hebben afspraken met zorgverzekeringen via de aanvullende verzekering:
-Saar aan Huis, klik hier voor meer informatie.
-Home Instead, klik hier voor meer informatie.

Belangrijk is om altijd vooraf te informeren bij de eigen zorgverzekering naar de  mogelijkheden en voorwaarden! Daarnaast zijn er soms mogelijkheden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) met een indicatie voor individuele begeleiding of via een Persoons Gebonden Budget (PGB).

De weg vinden hierin vinden is niet altijd eenvoudig. Kom je er zelf niet uit? De mantelzorgadviseurs van WelzijnsKompas kunnen met je meedenken en je op weg helpen.

 

 

 

Neem contact op

Bel mij terug