MENU

Jonge mantelzorgers – uitreiking van de Pluimen

Vanaf 1 april is het mogelijk om in Hillegom en Lisse een Pluim aan te vragen voor jonge mantelzorgers. Deze Pluim is een blijk van waardering en wordt in de vorm van een cadeaubon gegeven. In de afgelopen maanden zijn er al meer dan 50 Pluimen toegekend. Daarom organiseren we voor de zomer een eerste uitreikmoment, zodat de ontvangers er al tijdens de vakantie van kunnen genieten. Denk bijvoorbeeld aan een Pluim voor zwembad De Vosse of De Waterkanten.

Uitreiking van De Pluim
De uitreiking vindt plaats op maandagmiddag 19 juni, bij jongerencentrum Nexus in Hillegom. Naast het ontvangen van de Pluim, is er die middag ook ruimte om samen met leeftijdsgenoten te chillen, poolen, air hockey te spelen en meer. Een leuke manier om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten en kennis te maken met het aanbod van het jongerenwerk. Wie voor 1 juni een Pluim heeft aangevraagd, heeft een uitnodiging voor deze middag ontvangen.

De Pluim aanvragen 
De Pluim kan nog tot 1 november 2023 aangevraagd worden. De Pluim is voor jonge mantelzorgers van 8 t/m 17 jaar, die in Hillegom of Lisse wonen en te maken hebben met langdurige zorg in hun thuissituatie. Aanvragen kan via het digitale aanvraagformulier op de website van Welzijnskompas. Na de zomer is er nog een uitreikmoment.

Jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers, wie zijn dat eigenlijk? Dit zijn kinderen met bijvoorbeeld een gehandicapt broertje, een zus met autisme, een vader met psychische problemen of een moeder die chronisch ziek is. Kinderen die opgroeien met zorg, door ziekte binnen het gezin. Soms hebben jonge mantelzorgers extra taken in huis (‘zorgen voor’), maar vaker hebben ze vooral extra ‘zorgen om’ hun naaste. Of is er minder aandacht en zorg voor henzelf. Jonge mantelzorgers zijn gewone kinderen, in een bijzondere thuissituatie.

Week van de jonge mantelzorger
Niet alleen lokaal, maar ook landelijk is er steeds meer aandacht voor jonge mantelzorgers. Van 1 t/m 7 juni was het de week van de jonge mantelzorger. Misschien heb je 1 van de filmpjes of foto’s van de landelijke #niettemissen campagne voorbij zien komen. Zo niet: ze zijn de moeite waard om terug te kijken op de landelijke website.