logo

Zelf de buurt in om te horen wat er speelt

Coördinator Johanna Cloo en buurtwerker Dionne Scheepmaker vind je in de buurt. “We willen bereikbaar, zichtbaar, dichtbij en betrokken zijn. Daarom peilen we de behoeften van mensen ter plekke in Hillegom en Lisse. Dit maakt het veel makkelijker om ons aan te spreken.”

Grote kans dat je Dionne tegenkomt bij de supermarkt, de kringloopwinkel of activiteiten die in de buurt worden georganiseerd. “Ik ga naar de plekken waar veel mensen komen en dan ontstaan vanzelf gesprekken.” Johanna vult aan: “Op kantoor gebeurt het niet. Contact onderhouden is ook gemakkelijker als je elkaar al een keer in de ogen hebt kunnen kijken.”

Wensen voor buren

Dionne: “In december hadden we bijvoorbeeld een Kerstwensenactie. Tijdens een kerstmarkt vroeg Team Buurtwerk inwoners naar hun wens voor een buurtbewoner die het even wat moeilijker heeft. Het bleek een goede manier om met veel mensen in gesprek te komen en te horen wat er in de wijk speelt.” Johanna: “Ook organiseren we buurtscans in buurten waar de sociale samenhang laag is of waar buurtbewoners zich proberen te verenigen, maar toch niet veel van de grond komt.” Dionne: “Het is belangrijk dat buurtbewoners iets over hun eigen buurt mogen zeggen, er iets van mogen vinden. Tijdens een buurtscan worden de eerste verbindingen gelegd.”

Ideeënfontein

Na een buurtscan volgt een buurtbijeenkomst, waar de respons wordt besproken met de bewoners zelf. “Soms lijkt het wel een ideeënfontein”, lacht Dionne. “En allemaal zaken die de leefbaarheid in de wijk vergroten. Waarbij wij alleen ondersteunen, buurtbewoners blijven altijd de initiatiefnemers.” Johanna besluit: “Mensen willen zich veilig voelen, gezien worden en contact hebben met buurtgenoten. Als zíj WelzijnsKompas weten te vinden en wíj buurtinitiatieven kunnen ondersteunen en inwoners in hun kracht kunnen zetten en met elkaar verbinden, is ons werk wat mij betreft geslaagd.”

Dionne Scheepmaker en Johanna Cloo

 

Terug naar overzicht

Neem contact op

Bel mij terug