logo

Mooi als je ontdekt wat iemand écht nodig heeft

“Je wilt dat mensen zich goed voelen in hun dorp. Ook als je er net komt wonen, je er opeens alleen voor staat of als je ouder wordt. Daarom benaderen we mensen actief, en kijken wat we voor hen kunnen betekenen.”

Welzijnsadviseurs Inoek Post en Bertine Krewinkel coördineren bijvoorbeeld de welzijnsbezoeken aan iedereen die 75 jaar wordt. Zelf gaan ze niet op bezoek. Dat doen vrijwilligers die getraind zijn om in gesprek te gaan en vragen te stellen. In 2017 bezochten zij 133 ouderen. Pas als er vragen naar boven komen die lastiger zijn, komen de welzijnsadviseurs in beeld.

Vraag áchter de vraag

Bertine: “Wij gaan met de mensen in gesprek, soms ook samen met familie, een kennis of een buurvrouw. Samen kijken we waar behoefte aan is en ook wat haalbaar is.” “Dat is ook het grote verschil met een paar jaar geleden”, vertelt Inoek. “We bieden geen kant-en-klare oplossingen. We onderzoeken veel meer de vraag achter de vraag. Als iemand zich verveelt, sturen we hem niet direct op pad maar kijken we wat er achter die verveling steekt. Is iemand verlegen? Is diegene met wie hij alles deed overleden? Is er misschien sprake van lichte dementie? Als je doorvraagt, heb je vanzelf een keer beet. Dan zie je bij iemand opeens iets oplichten en weet je dat je op de goede weg bent. Dat vind ik heel mooi aan dit werk.”

De welzijnsadviseurs zijn er trouwens niet alleen voor ouderen. “Iedereen kan in een situatie terechtkomen dat het tegenzit. Je verliest je baan, kan je huis niet meer betalen, je partner is bij je weggegaan… Soms heb je hulp nodig om weer je weg te vinden. Wij zijn er om mensen te helpen bedenken wat nodig is om die eerstvolgende stap te zetten. Of ze nu 23 of 83 zijn.”

sociale-contacten-jaarimpressie_z

Bertine Krewinkel

 

Terug naar overzicht

Neem contact op

Bel mij terug