logo

Mantelzorgers op maat ondersteunen

Sinds eind 2017 kunnen mantelzorgers een beroep doen op de Huishoudelijke Hulp Toelage: een tijdelijk budget van de gemeente, waarbij medewerkers van WelzijnsKompas helpen om inzicht te geven in de mogelijkheden.

“Het past helemaal in de aanpak om steeds meer op maat te werken”, vertelt adviseur mantelzorg Jolanda Smit. Tot voor kort boden de mantelzorgadviseurs van WelzijnsKompas een vaste agenda aan cursussen, bijeenkomsten en mantelzorgcafés. “Het werd echter steeds duidelijker dat dé mantelbezorger niet bestaat. Wij hebben 760 mantelzorgers in beeld. Die hebben allemaal iets anders nodig om overbelasting te voorkomen.”

Weer lucht

En hulp ís er. Zo kan een mantelzorger met WelzijnsKompas in gesprek gaan over de mogelijkheden die er buitenshuis zijn. Waarbij de Huishoudelijke Hulp Toelage een prettige, nieuwe aanvulling is. In Lisse kunnen mantelzorgers die toelage besteden aan huishoudelijke hulp; in Hillegom kan men bijvoorbeeld ook iemand voor kleine klussen vragen of gezelschap thuis regelen, zodat men zelf een keertje weg kan. “Tot een bepaald bedrag is veel mogelijk. Een mooie bijkomstigheid is dat we zo heel goed zien wat mensen nodig hebben om weer even lucht te krijgen.” Aan het woord is Marjon Wagemans, collega van Jolanda.

Werkgevers voorlichten

Zelf gaat Marjon langs bij werkgevers om hen voor te lichten over mogelijkheden voor medewerkers, die zoeken naar een goede balans tussen werk en mantelzorg.” Daarnaast was ze in 2017 betrokken bij een onderzoek van Movisie naar doelen en effecten van mantelzorgondersteuning. Ook op andere manieren werkt WelzijnsKompas aan vernieuwing. Jolanda: “Bijvoorbeeld door iedereen te betrekken die wakker ligt van een bepaalde situatie. Dat kunnen familieleden zijn, maar ook vrienden, buurtgenoten en hulpverlenende instanties. Wat we zien, en waar we ook op inspelen, is dat mantelzorgers een voorkeur hebben voor een antwoord op maat. Liever af en toe gerichte ondersteuning dan elke week naar het mantelzorgcafé.”

Marjon Wagemans en Jolanda Smit (vanaf half juli worden de taken van Jolanda overgeheveld naar Edith Schouten.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op

Bel mij terug