logo

Interview Wim Wassenberg over inzet HHT

Wim Wassenberg is 57 jaar getrouwd met Mia. Een mooie, intelligente vrouw met humor. Maar sinds ze aan Parkinson lijdt is er veel veranderd in hun leven. Via de inzet Huishoudelijke Hulp Toelage, geregeld via WelzijnsKompas, kan Wim af en toe kostenloos met een coach praten, dat doet hem goed. “Soms is het zo eenzaam.”

Parkinson gaat vaak gepaard met dementie. “Het betekent dat een echt gesprek nauwelijks meer mogelijk is. Dat Mia regelmatig moeite heeft met keuzes maken. En ’s nachts om de haverklap eruit. Het is echt moeilijk om die prachtige vrouw zo te zien veranderen. En om zo intensief voor haar te zorgen; ik ben ook boven de tachtig.” De mantelzorgadviseur van WelzijnsKompas besprak met Wim de mogelijkheid om eens kostenloos met een coach te gaan praten. Daar is in Hillegom en – sinds kort ook-  in Lisse tot eind 2019 geld voor beschikbaar via de Huishoudelijke Hulp Toelage: de HHT-regeling. “Dat vond ik meteen een geweldig idee. Ik had echt behoefte aan iemand die het begrijpt. Die ik niets hoef uit leggen.” Wim werd gekoppeld aan coach Angela Roelen en het klikte direct. “Zij zei gewoon: ‘Je doet toch je best?’ Alleen dat was al een opluchting. Dat ik fouten mag maken, want ik probeer het inderdaad wel zo goed mogelijk te doen; ik houd van mijn vrouw.”

Anders aanspreken
Angela leerde Wim ook om Mia op een andere manier in beweging te krijgen. “Vroeger zei ik als ze lang in de badkamer was, terwijl we net in bed lagen: “Kan ik iets voor je doen?” Maar daarmee ging het niet sneller. Nu zeg ik: “Ben je bijna klaar, ik moet ook naar het toilet”, en dat werkt wel. Mia is namelijk verpleegkundige geweest en als je haar aanspreekt op haar hulpvaardigheid, dan gaat de deur wel snel open. Maar dat heb ik van Angela moeten leren.” Voor Wim is het contact met Angela iets om naar uit te kijken. “We hebben enorm goede gesprekken. Zij snapt het gewoon. Ik denk zelfs dat ik de coaching maar zelf ga betalen als de gemeente geen geld meer beschikbaar stelt.” Zover is het gelukkig nog niet. En niet alleen voor mantelzorgcoaching is er budget. Mantelzorgers uit Lisse en Hillegom kunnen ook een andere vorm van hulp aanvragen, net waar behoefte aan is: een cursus, iemand die komt klussen of gezelschap houdt zodat je zelf even weg kan… Er is heel veel mogelijk, en er hoeft niet voor te worden betaald. Alleen voor hulp in de huishouding betalen mantelzorgers een eigen bijdrage van vijf euro per uur. “Bij mij stelde iemand van WelzijnsKompas een coach voor, maar je kunt ook zelf hulp aanvragen. Door te bellen of online een formulier in te vullen op de website van WelzijnsKompas. Het is echt zo geregeld. Gewoon doen.”

Neem contact op

Bel mij terug

Specialisten