logo

Ik doe mee – interview Fietsmaatjes

Mijn naam is Marlissa Cornelissen en ik ben stagiaire bij WelzijnsKompas. Ik volg de opleiding Sociaal Werk en bij WelzijnsKompas kan ik veel leren en mijzelf ontwikkelen.

De rubriek ‘Ik doe mee’ is door mij bedacht; in deze rubriek ga ik op zoek naar deelnemers van activiteiten die in Lisse en Hillegom georganiseerd worden. Ik vind het erg leuk om mensen te interviewen en ben benieuwd naar wat iemand drijft om mee te doen een activiteit.

Voor dit eerste interview zocht ik Astrid op; Astrid is vrijwilliger bij Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse en fietst regelmatig met haar moeder op de duofiets.

Veel leesplezier, groeten van Marlissa.

Interview Astrid en haar moeder

Wat houdt Fietsmaatjes in?
Fietsmaatjes wil mensen die graag fietsen, maar dit niet durven of niet goed kunnen, weer aan het fietsen krijgen. Iedereen mag met ons op de fiets stappen; mensen die zich alleen voelen kunnen we uit hun isolement halen door samen te fietsen. Iemand met een visuele beperking kunnen we laten genieten van buiten in beweging zijn. Samen genieten we van de natuur en praten we gezellig met elkaar. Meld je je aan voor Fietsmaatjes, dan word je gekoppeld aan een ‘maatje’ waarmee je op pad gaat nadat gekeken wordt of het klikt. Er zitten heel veel voordelen aan Fietsmaatjes; ook voor de vrijwilligers. Het is natuurlijk super leuk om je vrije tijd als fietsmaatje door te brengen. Je bent buiten en hoort de mooiste verhalen van je maatje. Je leert elkaar steeds beter kennen en natuurlijk is fietsen gezond. Het grootste voordeel: Iedereen geeft je voorrang! lacht Astrid.

 Hoe zijn jullie bij Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse terecht gekomen?
Ik had al wel eens een duofiets voorbij zien komen. Toen mijn moeder besloot om niet meer zelf op haar eigen fiets te fietsen, vond ik dat heel erg jammer. Mijn moeder vond fietsen altijd erg leuk. Toen bedacht ik mij; ‘Kan ik niet een keer zo’n fiets huren?’ Ik heb gebeld met Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse; huren is niet mogelijk maar je kunt je wel aanmelden als vrijwilliger voor de duofiets. Ik deed zelf mee aan een actie om bloemenzaadjes uit te delen langs de deuren in Lisserbroek. Door deze actie kwam ik in contact met Marjan de Jager. Zij is coördinator van Fietsmaatjes. Zij heeft mij eigenlijk over de streep getrokken om mij aan te melden als vrijwilliger en zodoende fiets ik nu met mijn moeder en beleven we samen veel fietsplezier.

Waar en wanneer maken jullie gebruik van de duofiets?
Eén keer in de twee weken op de vrijdagmiddag ga ik met mijn moeder op pad. Het zou eventueel ook vaker kunnen. Je mag je voorkeuren aangeven en eerlijk bespreken; die flexibiliteit die geboden wordt is fijn. Er zijn, als ik het goed zeg, 5 fietsen in Lisse en 5 in Hillegom. In het begin maakten wij op vrijdagochtend gebruik van de fiets. Later kwam in de middag een plek vrij en dit vonden wij toch beter. Dus zo hebben we kunnen wisselen. Zo zitten we niet aan een vaste tijd vast. Wij doen dit inmiddels alweer twee jaar.

Wat vinden jullie van Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse?
Wij vinden Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse een geweldige organisatie. De mensen zijn super vriendelijk, betrokken en werken op professionele wijze. Voordat je begint krijg je ook veel informatie over de fiets tijdens een introductiegesprek. Je krijgt ook een proefrit aangeboden om te leren hoe je goed met de fiets om dient te gaan. Ik ben zelf ook achter de schermen bezig voor Fietsmaatjes en help mee met het schrijven van de nieuwsbrief en persberichtjes.

Geeft Fietsmaatjes voldoening of verandering in jullie leven?
In ieder geval voldoening ja. Toen ik nog geen fietsmaatje had, miste ik het fietsen wel, aldus de moeder van Astrid. We vinden het hartstikke leuk om het samen te doen.

Hebben jullie nog ideeën om Fietsmaatjes nog leuker te maken?
Het lijkt ons een leuk idee om met meerdere duo’s te fietsen, zodat je met meerdere fietsen achter elkaar fietst. Zo leg je met nog meer mensen contact. Dit is wel een plan voor na corona natuurlijk. Ook zou je bijvoorbeeld Taalmaatjes kunnen combineren met Fietsmaatjes. Samen fietsen én de Nederlandse taal leren!

Zouden jullie meer mensen willen stimuleren om Fietsmaatje te worden en waarom?
Ik zou zeker wel meer mensen willen stimuleren. Het is gewoon super leuk om fietsmaatje te zijn en ik hoor van heel veel fietsmaatjes dat het zo leuk is. Heel veel mensen zijn nog op zoek naar een maatje dus er zijn vrijwilligers nodig. Het is ook zo fijn voor mensen met dementie om lekker naar buiten te gaan. Voor iedereen is buitenlucht en beweging  gezond. Er doet ook een blinde meneer mee aan fietsmaatjes. Hij heeft een keer een reportage  opgenomen over fietsmaatjes voor ‘Radio 509 ‘ radio voor mensen met een visuele beperking.

Hebben jullie bepaalde doelen gesteld bij het fietsen?
Nee, we hebben geen doelen opgesteld; het gaat ons meer om de ontspanning en het onderweg zijn. Vooral veel verschillende plekken zien. We hebben nog maar zelden een zelfde route genomen. Mijn moeder verzint altijd wel waar zij graag naartoe wil fietsen. Zij is best wel creatief! Ook kijken we naar cafétjes in de buurt waar ze dan korting geven aan fietsmaatjes. Hier gaan we dan naar toe fietsen. Dit is dus een beetje ons doel!

Fietsmaatjes was voorheen een activiteit van WelzijnsKompas, maar wegens groot succes  uitgegroeid tot een stichting die sinds 2018 zelfstandig te werk gaat als Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse. Meer weten over Fietsmaatjes? Neem een kijkje op de  www.fietsmaatjeshillegomlisse.nl 

*In verband met de huidige coronamaatregelen wordt er op dit moment helaas niet gefietst.*

Foto gemaakt door Barend Koper i.o.v. Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse

Neem contact op

Bel mij terug