logo

De Reizende Ster – Letty van der Lans

Buurtwerker Remke stapte in de Tuktuk en ging op bezoek bij Letty van de Lans.

Met wie maken we kennis vandaag?
Als ik (Remke) aanbel hoor ik eerst een zeer melodieuze deurbel en vervolgens word ik verwelkomd door Letty.

Letty is gepensioneerd en al 30 jaar een enthousiaste kaartenmaker, een Pergamano kaartenmaker welteverstaan. Ooit onder haar aandacht gebracht door haar zus, is ze er nu dagelijks mee bezig. Ze heeft zelfs drie groepen vriendinnen die haar iedere week de kneepjes van het Pergamano vak leren.

Pergamano kaarten maken is namelijk een vak en kunst apart. Je hebt Pergamano papier nodig, speciale pennetjes en mallen. En niet te vergeten, Letty kleurt soms het papier ook nog met een bepaalde techniek. Waar Letty voorheen naar de hobbywinkel in het dorp kon, moet ze het nu helemaal uit Coevorden halen. Gelukkig is er ook een webshop. Letty vertelt dat iedereen deze kaarten kan maken maar je moet er wel geduld voor hebben want gemiddeld ben je zo’n 2 tot 3 uur bezig met het maken van één kaart.

Letty vertelt: ‘Toen corona uitbrak mocht ik ineens mijn vriendinnen niet meer thuis ontvangen. Ik mocht ook niet meer op bezoek bij de ouderen waar ik voorheen kwam. Dus wat ging ik doen? Ik bedacht dat ik mijn kaarten wel eens aan anderen kon geven. Voor iemand die wel een steuntje in de rug kon gebruiken. En kaarten maken deed ik toch’. Zo geschiedde; inmiddels heeft Letty ongeveer al 60 kaarten gemaakt die via de Tour d’Amour van WelzijnsKompas zijn uitgedeeld.

Waar word je blij van?
De kleine dingen van het leven. Het mooie weer. Weer op pad mogen, even lekker een ijsje halen of een visje.

Wat brengt het je dat je een ander graag helpt?
Het plezier wat ik er zelf van heb, in de hoop dat een ander er ook plezier aan beleeft. Op een gegeven moment schreef ik mijn telefoonnummer op de kaarten. Enkele ontvangers hebben me toen gebeld om mij te bedanken voor de kaart. Voor allen gold dat de kaart op het juiste moment kwam.

Heb je een tip voor de lezers? (op het gebied van klaar staan voor een ander)
Je moet zelf de eerste stap zetten, niet denken dat men naar jou toe komt. En doe vooral iets wat jij leuk vindt om te doen.

Wil je ook de Pergamano technieken leren, Letty geeft ook cursussen. Dat wil zeggen, haar dagen zitten bijna vol maar geïnteresseerden mogen contact opnemen met Letty. Zij is te bereiken via 06-11211130.

De Tuktuk reist door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander. We gaan in gesprek met Lissers en Hillegommers die mooie ontmoetingen teweeg brengen, die voor warmte zorgen en dorpsgenoten bij elkaar brengen. Zij zijn bijzondere sterren die wij graag laten schijnen.

Team buurtwerk komt graag in contact met bijzondere sterren in Hillegom en Lisse. Ben of ken jij een bijzondere ster die zorgt voor mooie ontmoetingen? We horen het graag!

 

Carlijn French                    c.french@welzijnskompas.nl

Remke van Rooden         r.vanrooden@welzijnskompas.nl

 

Neem contact op

Bel mij terug