logo

De Reizende Ster

Het zonnetje schijnt en met de raampjes van de Tuktuk open, gaan we op weg naar Christa Portegies. Een dame met een sociaal hart op de goede plaats.

Team Buurtwerk gaat de buurt in met de Tuktuk. Wij gaan op reis door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander. Mensen die voor warmte zorgen. Zij zijn bijzondere sterren die wij graag in het zonnetje zetten. 

Met wie maken we kennis vandaag?
Ik ben Christa Portegies. Geboren in Amsterdam, getogen in Haarlem. Op mijn 18de ben ik gaan ‘zwerven’. Na mijn schooltijd heb ik een jaar in Zwitserland gewoond en daarna op verschillende plekken in Nederland. Als jonge dertiger zette ik mij in voor het Noord Hollands Kindercentra. Ik ben een HR-dame, maar heb ook gewerkt als directeur van Stichting Welzijn en Cultuur Alkmaar. Na vele omzwervingen ben ik in 1998 terecht gekomen in Hillegom. Ik heb een man en samen hebben wij een zoon en een dochter.

Sinds vorig jaar ben ik gestopt met werken en heb ik nog meer tijd om maatschappelijk betrokken te zijn. Geregeld stel ik mijzelf de vraag: ‘wat gebeurd er nog meer in de samenleving……los van het commerciële stukje’. Ik zet mij achter de schermen in voor Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse als coördinator communicatie. Voordien heb ik in diverse besturen gezeten. Nu ben ik bestuurslid van WelzijnsKompas.

Waar word je blij van?
Ik ben dol op varen! Lange tijd hebben mijn man en ik een boot gehad en veel gevaren. Daarnaast kun je mij geregeld vinden in mijn moestuintje.Tuinieren is iets dat mij blij maakt. Ik heb er geen verstand van, maar vraag en krijg advies. Ik leer veel van de anderen die aan het tuinieren zijn en ben flink aan het experimenteren met mijn handen in de aarde. Dat levert lekkere groente en fruit op. En, ik deel deze graag met anderen.

Ook ervaar ik een fijn gevoel als ik mijn kennis mag delen; ook als vrijwilliger. Elke dag leer je en kunnen anderen iets van jou leren. Dat is toch mooi!?

Waar ik ook blij van word is als ik zie dat mensen zich (willen) ontwikkelen en daar zelf voor in beweging komen. Ikzelf wil hier dolgraag iets in betekenen en zien dat je door kleine stapjes te zetten veel in beweging kunt brengen.

Hoe ben je erop gekomen om de handen uit de mouwen te steken voor een ander?
De uitspraak ‘ik doe graag dingen die er toe doen’ is mij op het lijf geschreven. Dat zit er al in van jongs af aan. Ik zet mij graag in voor de medemens, het is fijn om te zien hoe iemand zich ontwikkeld en hierdoor meer zelfredzaam wordt en een gepaste richting neemt.

Ik zie mijzelf niet als vrijwilliger. Ik ben vooral veel op de achtergrond… achter de schermen bezig. Ik ben ‘het nekje’, maar het kopje kan niet draaien zonder het nekje.

Wat heeft het je tot nu toe gebracht? En wat hoop je dat het je nog gaat brengen?
Ik ben een Ram van sterrenbeeld, maar ga niet duwen. Laten weten dat ik er voor een ander ben is wat ik doe. Je kunt de ander helpen door ondersteuning te bieden. Daar hoort bij dat je de ander laat inzien dat het belangrijk is zelf gemotiveerd te zijn en ook stapjes moet zetten.

Ik word wel eens opgebeld met de vraag of ik even wil sparren. Dat doe ik graag en als ik even sparringpartner ben, word ik zelf ook uitgedaagd om anders te doen en te denken. Dat werkt inspirerend!

Wat wil je als tip meegeven aan inwoners van Lisse en Hillegom die na dit te lezen denken ‘ik wil een ander ook wel helpen, maar durf niet/krijg nooit de vraag of ik even te hulp kan schieten?’
Durf een onbekende te groeten en aan te spreken en ga eens met deze persoon in gesprek. Start een gesprekje op straat, op een terras of in de supermarkt. Zo laat je zien dat je de ander ziet en dat is belangrijk. Afgelopen maanden meldde ik anderen dat ik mondkapjes wilde maken en of ze geïnteresseerd waren. Stofjes konden ook nog uitgekozen worden en zo heb ik er een dertigtal uitgedeeld.

Aan wie geef je het stokje door, wie mogen we in het zonnetje zetten?
Ik geef graag het stokje door aan Jeffrey Parmentier.

Fietsmaatjes Hillegom Lisse is op zoek naar gasten en vrijwilligers, klik hier voor meer informatie.

 

Neem contact op

Bel mij terug