logo

De Reizende Ster

Buurtwerk gaat met de Tuktuk op reis door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander. We gaan in gesprek met Lissers en Hillegommers die mooie ontmoetingen teweeg brengen, die voor warmte zorgen en dorpsgenoten bij elkaar brengen. Zij zijn bijzondere sterren die wij graag laten schijnen. Voor deze 6e editie ging team Buurtwerk in gesprek met…. Ronald Vaillant.

Met wie maken we kennis vandaag?
‘Ik ben een eerlijk mens met een open mind en geniet ervan om contact te maken met anderen. Ik heb drie prachtige dochters van eind dertig. In alle drie zie ik veel van mezelf terug; de liefde voor het welzijnswerk, sport en natuur. Ik hou heel erg van muziek en ben een groot hondenliefhebber. Sinds 3 maanden heb ik een hond uit Griekenland. Mijn vorige honden kwamen uit Albanië, Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Ik geef graag een hond die op straat heeft geleefd een veilig en warm thuis.’

Waar word je blij van?
‘Ik word er heel blij van als ik een bijdrage kan leveren aan het oplossen van onrecht. Onrecht in de breedste zin. Zoals van de week toen ik buiten bij de supermarkt stond te wachten op een winkelwagentje. Mensen werden ongeduldig en ik heb geprobeerd de boel te sussen. Waar ik ook heel blij van word is als ik iets voor iemand kan betekenen, als ik datgene kan geven wat de ander nodig heeft. Om er in gesprek met iemand achter te komen wat zou je graag weer willen doen, waar liggen je talenten. Ik vind het heel belangrijk om te kijken naar de eigen kracht van mensen en waar zij blij van worden.

Geduld, een warme lach en een luisterend oor wens ik iedereen toe in het contact met de medemens. Daarnaast word ik heel blij van de natuur en muziek.’

Je bent actief als vrijwilliger bij WelzijnsKompas in de rol van Welzijnscoach. Wat brengt het je dat je een ander graag helpt?
‘Ik ben iemand die niet stil kan zetten en ik deel mijn kennis en ervaring graag met anderen. Op dit moment ben ik als Welzijnscoach aan een man van 77 jaar gekoppeld. Als je elkaar net kent dan kan iemand in het begin een beetje wantrouwend zijn. Als het vertrouwen er eenmaal is, wat natuurlijk best even kan duren, dan vind ik het heel belangrijk om ook echt iets van mezelf te laten zien. Op die manier kan er een gelijkwaardig contact ontstaan. Wat je dan ziet is dat de ander zich dan ook vaak meer openstelt en dat je samen kunt kijken naar wat heb je verloren en wat zou je graag weer oppakken. De mens is eigenlijk net als een ui en samen ben je schilletje voor schilletje aan het afpellen om tot de kern te komen. De kern van de ui is eigenlijk het lekkerste.. hihi. Als het lukt om bij die kern te komen, dan word ik daar heel blij van.’

Heb je tips voor de lezers die ook graag in actie willen komen voor een ander?
‘Als je zonder vooroordelen naar iemand kijkt, dan kun je iemand altijd helpen. Luister eerst, dan heb je al een stap gewonnen. Probeer vanuit je enthousiasme niet te snel te willen gaan, het is belangrijk om de tijd te nemen. En vergeet humor niet, want dat is ontzettend belangrijk. Lekker even lachen samen, even een blij momentje en ontspanning. Wil je graag iets voor een ander betekenen en weet je niet waar je moet beginnen, begin dan klein en kijk wat je in je eigen cirkel kunt bijdragen.’

 Welke ster, die zorgt voor mooie ontmoetingen in de buurt, mogen we een volgende keer bij de ‘Reizende Ster’ in het zonnetje zetten?
‘Ik geef graag het stokje door aan mijn mede flatbewoners Cor en Judith de Rooij-van Gaderen. Zij doen al tientallen jaren vrijwilligerswerk voor verschillende organisaties.’

Buurtwerk komt graag in contact met bijzondere sterren in Hillegom en Lisse. Bent of kent u een bijzondere ster die zorgt voor mooie ontmoetingen?
We horen het graag!

Carlijn French                       c.french@welzijnskompas.nl

Dionne Scheepmaker       d.scheepmaker@welzijnskompas.nl

 

 

Neem contact op

Bel mij terug