logo

De Reizende Ster

 

Deze editie van de Reizende Ster maken we kennis met Samar en Jamal Al Chikh, bijzondere sterren!

Samar stuurde mij, Dionne, een foto via de app en berichtte vol trots dat Jamal zijn Nederlandse paspoort in ontvangst had genomen. Ik ken Samar en Jamal nu 3 jaar en zij zijn zo gastvrij. Beiden brengen veel liefde en warmte én eten. Waar Samar en Jamal zijn…..daar is eten! Toen ik tijdens dit interview vroeg hoe de soort van saus gemaakt van yoghurt met munt heet…..stond dit gerecht opeens voor mijn neus. Samar stond ernaast en zei alleen maar ‘proef maar, proef maar’ (het gerecht heet labnah).

Buurtwerk gaat met de Tuktuk op reis door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander. We gaan in gesprek met Lissers en Hillegommers die mooie ontmoetingen teweeg brengen, die voor warmte zorgen en dorpsgenoten bij elkaar brengen. Zij zijn bijzondere sterren die wij graag laten stralen.

Met wie maken we kennis vandaag?
Ik ben Samar Al Chikh en ik woon 5 jaar in Nederland. Mijn man Jamal woont 6 jaar hier. Wij zijn 25 jaar getrouwd en trotse ouders van 2 zoons; Osman van 23 en Ahmad van 19. Onze zoons gaan naar school in Leiden. Osman wil tandartsassistent worden en Ahmad studeert economie.

Waar word je blij van?
Ik ben erg blij dat wij in Lisse wonen, want ik ben dol op bloemen. In onze flat in De Poelpolder versier ik mijn balkon met bloemen. Daar kan ik echt van genieten! Van de buurman krijgen wij soms courgettes en bloemen,
dat is echt mooi. Jamal en ik wandelen ook graag, wij zijn graag buiten Wij wandelen iedere dag en ontdekken de mooie plekken van Lisse. Ik doe vrijwilligerswerk bij De Tweemaster, daar ben ik overblijfmoeder want kinderen maken mij blij.

Ik kook graag en Jamal en ik nodigen graag mensen uit om voor hen te koken. Wij delen graag eten en helpen een ander graag. Daarom koken we ook in Buurthuis Salvatori. Als ik daar ben dan voelt het alsof er één grote familie aan tafel zit. Bekenden van Salvatori groeten ons als zij ons zien en dat vind ik heel leuk. Bij Salvatori heb ik een oudere dame leren kennen die wel eens samen met haar man bij ons komt eten. Wij schuiven ook bij hun aan en dat is erg gezellig! Mensen die gastvrij zijn, daar worden wij blij van! Ik heb heel veel aardige mensen leren kennen sinds ik in Nederland woon.

Wat brengt het je dat je een ander graag helpt?
Jamal heeft een eigen restaurant gehad in Syrië. Daar gaven wij eten weg aan de armen. Ook hier proberen wij een ander te helpen, want je hoort een ander te helpen. Kom je bij ons langs dan hebben wij altijd wat te eten klaar staan. Wij delen graag en dat brengt mooie gesprekken en vriendschappen. We maken een praatje met de buren en helpen de buren ook wel eens. Daarom is het contact met de buren erg verbeterd.

Heb je een tip voor de lezers?
Zeg een ander altijd gedag met een glimlach. Wij vinden een open houding ook erg belangrijk. Als je iemand groet of je lacht dan laat zien dat je hem of haar hebt gezien en dan kan de ander ook wat makkelijker hulp vragen.

Buurtwerk komt graag in contact met bijzondere sterren in Hillegom en Lisse. Ken je een bijzondere ster die zorgt voor mooie ontmoetingen? We horen het graag!

Carlijn French                         c.french@welzijnskompas.nl

Dionne Scheepmaker         d.scheepmaker@welzijnskompas.nl

 

 

Neem contact op

Bel mij terug