logo

De Reizende Ster

Met wie maken we kennis vandaag?

In deze editie van De Reizende Ster stappen we in de Tuktuk op weg naar Sanne. Sanne is partyplanner en woont samen met haar partner Mitchell en twee jonge kinderen nu 3 jaar in Hillegom.

Door de uitbraak van het coronavirus kwam haar werk stil te liggen. Eind vorig jaar hoorde Sanne, via een vriend die bij de Regenboogroep Amsterdam werkt, dat er veel vraag was naar (warme) kledingstukken voor mensen die dakloos zijn.

Mede door het feit dat van de kledingbakken die in de straat staan, er niets bij de daklozen terecht komt, tenzij het er nadrukkelijk op staat. Het merendeel van de kleding wordt doorverkocht in tweedehands winkels. En een klein deel, vodden, wordt naar Afrika gestuurd waar het veelal wordt verbrand. Door het coronavirus kwamen meer mensen op straat te staan; mensen verloren hun werk en daarbij ook hun woning. Angst om het virus te krijgen, meer somberheid en depressies lagen op de loer omdat de daklozen nu meer en meer geïsoleerd werden. Sanne vond dus dat ze hier iets mee moest doen. Het begon met haar eigen kledingkast, vervolgens nam ze contact op met haar familie en vrienden die kleding kwamen doneren. En met hun garage die ze ter beschikking hadden gesteld om de kleding in op te slaan ging Sanne het nog groter aanpakken. Met een zelf gemaakte flyer zijn ze voor de kerst de buurt in gegaan. Ook een oproep in een Facebookgroep trok veel aandacht. Veel buren reageerden positief, lakens, dekens en truien werden ingezameld.

De blijdschap en dankbaarheid van de daklozen, het warme onthaal en de dankbaarheid  gaf zo’n kick. Inmiddels hebben Sanne en Mitchell er al meerdere ritten met de bedrijfswagen van Mitchell op zitten om kleding, maar ook andere goederen als verzorgingsproducten en EHBO spullen naar de daklozenopvang te brengen.

Wat ze zelf heeft geleerd is dat iedereen dakloos zou kunnen worden. Je kiest er in de meeste gevallen niet voor maar het kan je wel overkomen. En dat daklozen niet alleen drank- en drugsgebruikers zijn. Dat je zo gelukkig wordt om iets te kunnen en mogen doen voor een ander. Dat gevoel is zo waardevol.

Iets wat Sanne nog wel bezig houdt is het taboe wat er is om iets aan te bieden of om hulp te vragen. Als je bijvoorbeeld weet dat je buren het minder goed hebben zal je toch niet zo snel met je ‘hulp’ te koop lopen. We brainstormen wat over de mogelijkheden om anoniem te schenken en te ontvangen. Een voorbeeld wat ik zelf heel mooi vind, is het levensmiddelenkastje. Te vergelijken met de mini-bieb maar dan voor houdbare levensmiddelen. Wat dat betreft is er nog een wereld aan mogelijkheden maar je moet ze zelf wel zoeken en aanbieden. Iets waar ik als buurtwerker trots op ben en Sanne moet nageven, is dat ze over haar eigen vooroordeel is gestapt en zelf iets heeft ondernomen om iets te doen voor een ander.

Waar word je blij van?
Ik word blij als ik andere mensen heb kunnen helpen.

Wat brengt het je dat je een ander graag helpt?
Wetende wat het betekent om het niet breed te hebben en dan vanuit je huidige situatie anderen te kunnen en mogen helpen, dat levert zo’n goed gevoel op.

Heb je een tip voor de lezers? (op het gebied van klaar staan voor een ander)
Probeer je in de ander te verplaatsen maar ga niet voor iemand proberen te denken.

 

 

 

Buurtwerk gaat met de Ape Car (tuktuk) op reis door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander.  We gaan in gesprek met Lissers en Hillegommers die mooie ontmoetingen teweeg brengen, die voor warmte zorgen en dorpsgenoten bij elkaar brengen. Zij zijn bijzondere sterren die wij graag laten schijnen.

Ken of ben jij een Reizende Ster? Laat het buurtwerker Carlijn weten via;

Mail: c.french@welzijnskompas.nl

Telefoon: 0252-757100

 

 

Neem contact op

Bel mij terug