logo

De Reizende Ster

Buurtwerk reist met de Tuktuk door Lisse en Hillegom op zoek naar Reizende Sterren. We gaan in gesprek met inwoners die mooie initiatieven hebben opgezet. zij zijn bijzondere sterren die wij graag laten schijnen.

Met wie maken we kennis vandaag?
Vandaag zijn we op de camping, op bezoek bij Evelyn en haar zoon Gillean van zes jaar. De regen tikt gezellig tegen het dak en de ramen van het chalet. Evelyn is onze reizende ster,  aangedragen door Renate Damo, een ster die wij eerder aan het woord hebben gehoord.

Evelyn is getrouwd en woont al ruim 10 jaar in Hillegom. Vanwege een ernstige longziekte is Evelyn lichamelijk beperkt in haar doen en laten. Maar haar enthousiasme voor het initiatief  ‘Hillegom Schoon’ is er niet minder om. Al van kinds af aan heeft Evelyn een passie voor de natuur en richt ze als achtjarige samen met haar zus de club ‘help de natuur’ op. Daarnaast las ze graag de jeugdboeken van Greenpeace.

Wanneer Evelyn in Hillegom komt te wonen, ziet ze in haar buurt veel zwerfafval en dat zorgt voor ergernis bij haar. Jaren later neemt ze de eerste stap en organiseert ze tijdens de Landelijke Opschoondag een eigen opschoonmoment in het Van Nispenpark. Ze krijgt veel enthousiaste reacties en spontane hulp deze middag.

Evelyn vindt het de hoogste tijd dat Hillegom zich gaat inzetten voor ‘Hillegom Schoon’. Waar zij in omliggende gemeenten ziet dat er allerlei acties en groeperingen ontstaan (Teylingen met een afvalcoach, Lisse heeft een opruimclub en Noordwijk een zwerfvuil boot), lijkt het erop dat gemeente Hillegom achterblijft. Een plan ligt klaar; bij Meerlanden kunnen prikstokken en afvalzakken geleend worden en, indien voorradig, een hesje voor de kinderen.

Evelyn en Gillean prikken regelmatig zwerfvuil, niet alleen om goed te doen, het werkt ook zeer ontspannend voor Evelyn. De eerstkomende gezamenlijke actie is op 18 september; de World Cleanup Day. De World Cleanup Day is een wereldwijde opruimactie waar ruim 180 landen aan deelnemen. Het doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval, maar vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu rondzwerft. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. In Hillegom gaat deze actie van start om 13.00 uur in de Hoofdstraat ter hoogte van de Oude Pomp. Wil je deelnemen aan deze actie en heb je prikspullen nodig? Wil je misschien hesjes of drinken doneren? Neem dan vooral contact op met Evelyn via hillegomschoon@gmail.com

Waar word je blij van?
Wanneer mensen zich bewust zijn van wat ze zelf kunnen doen om de natuur een handje te helpen.

Wat brengt het je dat je een ander graag helpt?
Het opgang brengen van bewustwording betreffende het milieu en zorgen dat onze kinderen het beter hebben in de toekomst. En wie goed doet, wie goed ontmoet.

 Heb je een tip voor de lezers?
 Begin met iets kleins (in je eigen buurt) en iets waar je hart naar uitgaat.

 

 

Neem contact op

Bel mij terug