logo

De Reizende Ster

Buurtwerker Dionne stapte in de Tuktuk en bezocht Tonnie en Bep in Lisse, twee enthousiaste bewoonsters van Julianastaete in Lisse.

Buurtwerk gaat met de Tuktuk op reis door Lisse en Hillegom op zoek naar inwoners die zich inzetten voor een ander. We gaan in gesprek met Lissers en Hillegommers die mooie ontmoetingen teweeg brengen, die voor warmte zorgen en dorpsgenoten bij elkaar brengen. Zij zijn bijzondere sterren die wij graag laten schijnen.

Via Linda de Ruyter, woonconsulent bij STEK, kreeg ik (Dionne) de tip om twee dames te interviewen die koken voor alleenstaande buren. Ik neem contact op met beide dames en al snel zit ik bij hen aan de keukentafel. In de hoek staat een tas vol boodschappen. “Vanavond staat er macaroni op het menu!” roepen Tonnie en Bep in koor.

Wij wonen hier sinds de oplevering van Julianastaete. Onze mannen zijn overleden en inmiddels is de helft van de bewoners alleenstaand. Wij noemen hen ‘de singles’.

Het evenemententeam hier is erg actief. Het team gaat met een lief&leed pot langs de deuren en alle bewoners leveren een bijdrage zodat we andere bewoners een hart onder de riem kunnen steken. Het evenemententeam organiseert ook de paasbrunch, de knutselochtend met Kerst en de nieuwjaarsreceptie. Ook hebben we een mini bibliotheek in het leven geroepen waar veel gebruik van gemaakt wordt.

Er is een welkomstboekje voor mensen die hier nieuw komen wonen en er wordt jaarlijks een boekje gemaakt door 2 dames met nieuwtjes, foto’s en verslagen. Tonnie en Bep leggen stapels fotoalbums op de tafel. Zij glimlachen: “We gaan al zo’n 17 jaar terug in de tijd met elkaar dus we zijn wel wat ouder geworden.”

Tonnie en Bep organiseren op de eerste maandag van de maand ‘eten voor singles’. Gaat de sirene, dan weten de bewoners dat er vanavond samen eten op het programma staat. Iedereen betaalt € 2,50 per keer. Tonnie en Bep koken de maaltijd en er staat altijd een lekker drankje klaar. Na het eten even uitbuiken en dan staat er koffie, thee en chocolade op tafel. We beginnen om  18:00 uur, maar de meesten komen om 17:30 uur al aanschuiven.

In tijden van corona is het allemaal anders. Tonnie en Bep koken nog wel maar brengen nu de maaltijden bij de buurtjes aan de deur. Normaal gesproken schuiven er 15 bewoners aan, de dames hopen dat dat snel weer mogelijk is.

Met wie maken we kennis vandaag?
Wij zijn Tonnie Vergunst en Bep van Stoffelen en wij wonen al 17 jaar in Julianastaete. Bep komt uit Nijmegen en Tonnie uit Heerlen. Rond ons twintigste zijn wij beiden naar Lisse verhuisd voor de liefde. Wij horen bij de 4 nonnen; onze buurvrouwen zijn ook alleenstaand en wij gaan met onze verjaardagen altijd uit eten met z’n vieren.

Waar worden jullie van?
Wij worden erg blij van de daghap van De Heerekamer, we bestellen deze elke week en eten dan gezellig met elkaar. We houden van lachen, gezelligheid en reuring en maken graag anderen blij. Met veel plezier wonen wij in Lisse en het is heel erg fijn wonen in Julianastaete. Het koken heeft ons en anderen nieuwe vriendschappen gebracht, daar word je toch blij van?!

Wat brengt het je dat je een ander graag helpt?
Iets voor een ander doen dat werkt bij ons als een automatisme. Een ander helpen, dat doe je gewoon. Als de visite van een buurvrouw de mobiele telefoon vergeet mee naar huis te nemen, dan breng ik deze telefoon wel even terug, vertelt Tonnie. Ook maken we wel eens een buuf blij die slecht ter been is en geen auto rijdt, even uitwaaien bij een tuincentrum. Het is leuk om een ander te helpen.

Heb je een tip voor de lezers?
Durf op iemand af te stappen om hulp te bieden, maar ook om zelf hulp te vragen.

Buurtwerk komt graag in contact met bijzondere sterren in Hillegom en Lisse. Ben of ken jij een bijzondere ster die zorgt voor mooie ontmoetingen? We horen het graag!

 

Carlijn French                   c.french@welzijnskompas.nl

Remke van Rooden       r.vanrooden@welzijnskompas.nl

 

 

Neem contact op

Bel mij terug