logo

De Groeituin in Coronatijd

En toen werd het raar stil. Het Coronavirus is Nederland binnen gerend en heeft ook aan de rest van de wereld een mokerslag toegebracht. Iedereen heeft er mee te maken, op de een of andere manier. Dat verbindt ons allen, wereldwijd. Dit soort verbinding is noodzakelijk. Alleen op deze manier kunnen we alle deskundigheid uitwisselen om het virus tegen te gaan. Die verbondenheid geeft ons ook kracht om de moed erin te houden. Het geeft ons het gevoel er niet alleen voor te staan. Hoe lastig het ook is om fysiek dichtbij een ander te zijn. Even iemand aanraken en fijn knuffelen kan niet. Creativiteit komt in de mens naar boven en er ontstaan overal prachtige initiatieven. Om hulp te bieden daar waar nodig en ook om contact-op-afstand te maken. Dat is mooi om te zien. Dankbaar zijn we voor alle mensen die alle kwetsbaren nog steeds helpen, ondanks alles.

Bij De Groeituin staat “verbinden” ook in de kernwoorden die we heel graag na willen streven. In dit geval verbinden op zo’n 550 m² verdeeld over twee tuinpercelen. Dat is wel andere koek vergeleken met het wereldwijde van het nare Coronavirus. Toch geeft het nabije van deze beleving ook iets overzichtelijkst en troostrijks. De hele wereld kunnen we immers niet beïnvloeden en ook niet geheel overzien.

Op De Groeituin gaan we de verbinding aan met inwoners van Hillegom en Lisse. Mannen en vrouwen, jong en oud en wat je afkomst ook is. We geloven er in dat ieder eigen talenten heeft die, al werkend op de tuin, tot bloei kunnen komen.

Achmed weet veel over hoe je bomen moet snoeien. Karel is als vogelaar een allesweter en kenner van vogels. Anja heeft een geweldig idee wat ze met de gesnoeide takken van Achmed kan doen; met elkaar gaan we ze verwerken tot een houtwal. Karel is daar erg blij mee. Hij weet dat het Winterkoninkje zich heel graag daarin kan verschuilen. En Fien? Die hoor je niet; zij geniet. Van Karels vogels knowhow, van het creatieve plan van Anja en het helpen bij Achmed. Zo zijn er al vier mensen heerlijk op hun plek bij De Groeituin. En laat er nu plek zijn voor nog veel meer Achmeds, Klaasen, Anja’s en Fientjes!

Op dit moment, als je langs de Oude Beek loopt, ziet een van de Groeituin percelen er zanderig, leeg en verlaten uit. Ook al staat er nu een informatie doek over De Groeituin, het lijkt wel of we met de noorderzon zijn vertrokken. Maar schijn bedriegt; we zijn er wel degelijk! Ook wij zijn genoodzaakt meer thuis te werken. Met een (moes-) tuin gaat dat lastig, dus gaan we om beurten wat zaailingen water geven. Of de aangeplante bomen nog even vertroetelen. Kijken of alles oké is. En thuis? Daar is de werkgroep hard in actie; er worden beplantingsschema’s gemaakt en contacten met de gemeente onderhouden. We kijken of de stratenmaker eerdaags veilig onze paden kan aanleggen. Welke blokhut gaan we aanschaffen en is er genoeg budget om er dan ook een fijne picknicktafel bij te bestellen? Op Instagram worden de avonturen rijkelijk gedeeld in foto reportages (degroeituin_hillegom). We brainstormen nog flink met elkaar hoe we mensen, vooral in deze tijd, kunnen bereiken. Misschien weer eens een persbericht? Goed plan! Doen we er een kleurrijke foto bij. Een foto waarop de Forsythia’s op stam staan; rijkelijk en vrolijk in gele bloementooi gehuld. Een vrolijk beeld in deze tijd is altijd fijn.

De sportscholen zijn dicht, voetbalwedstrijden gaan niet door. Alle horeca is gesloten. Zo veel mogelijk thuis blijven is de afspraak. Alleen voor de broodnodige boodschappen komen we uit ons huis. En door het mooie weer bent u wellicht meer bezig in de tuin of op het balkon? Het is tenslotte de tijd om te zaaien en te genieten van de bestaande planten die zo mooi uitlopen. Dan is dit wellicht ook het moment om aan De Groeituin te denken, want misschien heeft u iets teveel gezaaid van die leuke trostomaatjes. Of denkt u: “die broccoli krijg ik echt allemaal niet op, als ze volgroeid zijn.” Misschien groeien vaste planten zo groots uit, dat u deze zou willen splitsen. En groeit er een nieuwe stek uit een struik waardoor het teveel ruimte gaat innemen. Op De Groeituin zijn we hier ontzettend blij mee. Daar kan het een mooie plek krijgen om verder te groeien. En iedereen die er komt kan het verzorgen en ervan genieten. Ondanks deze rare tijd kunnen we al dit groens met elkaar tot bloei laten komen voor onze gezamenlijke Groeituin. Dat is toch een mooie manier van gemeenschappelijke groei?

Lieve mensen; wij willen iedereen veel sterkte toewensen in deze bizarre, onwerkelijke tijd. Blijf gezond en blijf binnen. We hopen u, wanneer het weer veilig kan, gezond en wel te mogen ontmoeten op De Groeituin. Daar kunnen we ons dan verbazen over en genieten van wat we met elkaar hebben opgekweekt en is geplant. Een tuin van en door ons allen; weer een prachtige vorm van verbinding.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger, meer informatie of stekjes doneren aan De Groeituin?

Website:   bekijk hier

Mail:           info@welzijnskompas.nl

Telefoon:  0252-757100 (9.00-16.00u)

Neem contact op

Bel mij terug