logo

Buurtscan Havengebouw Lisse leidt tot mooie ontmoetingen

Team Buurtwerk ging ‘erop af’ in het Havengebouw in Lisse. Bewoners van de flats in de van Speykstraat moesten een aantal jaar geleden verhuizen vanwege afbraak van de flats.

Veel bewoners verhuisden naar het Havengebouw, even verderop gelegen aan De Ringvaart. Nieuw, schoon, ruim en mooi, maar de bewoners kwamen elkaar minder vaak tegen dan voorheen; zij missen het contact met elkaar. ‘Tijd voor een buurtscan’ dacht Team Buurtwerk.

Na gesprekken met een groep betrokken buurtbewoners werd het tijd om in gesprek te gaan met de andere bewoners. Waar hebben zij behoefte aan? Welke talenten zijn aanwezig en wie wil mee helpen? Alle bewoners werden uitgenodigd om in gesprek te gaan. Samen met de betrokken bewonersgroep werd zelfs langs de deuren gegaan, op deze manier was de respons op het buurtonderzoekje gigantisch groot, bijna alle bewoners zijn gehoord.

Een belangrijke uitkomst van de buurtscan was dat 90% van de ondervraagden aangaf  graag gebruik te willen maken van de benedenruimte. Voor meer contact met elkaar en ontmoetingen, onder het genot van ‘een bakkie’. Talenten van bewoners kwamen naar boven en vele van hen wilden zich inzetten voor hun buur.

STEK Wonen Lisse stelde een benedenruimte ter beschikking voor de bewoners van het Havengebouw. De betrokken bewonersgroep houdt van doorpakken; zij gingen aan de slag in de benedenruimte. De communicatie hierover met STEK Wonen Lisse verliep vlekkeloos. Een kunstenares die in het Havengebouw woont maakte het samen met andere bewoners mogelijk dat er een ontzettend mooie muurschildering op de muur kwam. Stoelen, tafels, een boekenkast, thermoskannen, mokken, schaaltjes, spelletjes, boeken en dvd`s werden binnen mum van tijd ‘in huis gehaald’. De kale, witte en ongezellige ruimte veranderde in een warme en gezellige ruimte.

De eerste koffieochtenden werden druk bezocht; ruim 20 bewoners schoven aan en gingen met elkaar in gesprek. Er heerst een gemoedelijke sfeer; iedereen kan en mag zichzelf zijn. Nieuwe ontmoetingen, maar ook het verbeteren van bestaande contacten krijgt de ruimte. De groep betrokken buurtbewoners vraagt aan de bezoekers wat zij nog meer graag zien gebeuren in de ruimte. Natuurlijk wordt ook gevraagd wie er mee wil helpen met organiseren. Op dit moment staan er koffieochtenden, een ‘luisterend oor’ uurtje, boeken ruilen en kerststukjes maken op het programma.

Albert Heijn sponsort inmiddels de koffie en Team Buurtwerk komt zo af en toe langs om te kijken of de bewoners vragen hebben op het gebied van welzijn.

Mooi om te ervaren hoe een buurtscan kan leiden tot meer sociale cohesie! Samen bereik je meer dan alleen; alle bewoners van het Havengebouw ‘Bedankt!’

Neem contact op

Bel mij terug