MENU

VoorleesExpress Hillegom zoek Vrijwilligers

  • Hillegom
  • Solliciteren is gesloten

Site Bibliotheek Bollenstreek

Voor de VoorleesExpress in Hillegom is de Bibliotheek Bollenstreek op zoek naar vrijwilligers.

Zet jij je graag in voor kinderen en gezinnen die moeite hebben met taal? En vind je het een uitdaging om voorlezers te begeleiden en met hen mee te denken? Word dan coördinator bij de VoorleesExpress en draag bij aan een succesvol verloop van onze voorleestrajecten!

De VoorleesExpress ondersteunt gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar die moeite hebben met taal. Een voorlezer spreekt wekelijks met een gezin af om (online) voor te lezen en taalspelletjes te doen. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit en ontwikkelen zij hun taalgevoel. Bovendien ontdekken ze hoe leuk boeken zijn. Als coördinator ben je het eerste aanspreekpunt voor voorlezers. Ben je 18 jaar of ouder en heb je interesse, meld je dan aan als VoorleesExpress vrijwilliger.

Wat doet een coördinator?

·         Begeleiding: Als coördinator begeleid je (maximaal vijf) voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen kijk je hoe taal een plek kan krijgen in de thuissituatie.

·         Ontmoeting: Je organiseert een kleinschalige bijeenkomst voor jouw voorlezers. Je bezoekt de gezinnen voor een intake en een evaluatie.

·         Training: We bieden een (online)training over de begeleiding van de voorlezers en gezinnen. Bij vragen of problemen kun je terecht bij de projectleider.

·         Tijd: Je bent flexibel in de tijdsindeling. De ene week koppel je alleen een intake terug aan de projectleider en is het verder rustig. De andere week heb je twee belafspraken met voorlezers die advies willen en ga je met een andere voorlezer mee naar een eindevaluatie bij een gezin.

Meld je je liever aan als voorlezer? Dat kan ook!

Wat doet een voorlezer?

·         Wekelijks voorlezen: Als voorlezer lees je wekelijks voor aan kinderen met een taalachterstand bij hen thuis of online.

·         Flexibiel: een voorleestraject kan aan huis (20 weken, 1 uur per week) of online (10 weken, 2x per week 30 minuten)

·         Kennismaking met taal: Als voorlezer laat je kinderen en hun ouders kennismaken met interactief voorlezen, boekjes, spelletjes en verhalen.

·         Training: We bieden een (online)training aan waarin je onder andere leert hoe je interactief voorleest en hoe je ouders betrekt bij het voorlezen.

·         Begeleiding: Je houdt de voortgang van een gezin bij en ontvangt tips en begeleiding. Daarnaast kun je altijd aankloppen bij de coördinator voor hulp of advies. Jouw coördinator organiseert een bijeenkomst waarin jij met andere voorlezers ervaringen uitwisselt. Zo leren jullie van elkaar.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de vrijwilligersfuncties? Neem dan contact op met Boukje Westerman, projectleider VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek: voorleesexpress@bibliotheekbollenstreek.nl.